In de zesde aflevering van dit seizoen blijkt hoe onaangenaam het onderonsje tussen het schaduwmonster en Will was, staan Nancy en Jonathan op het punt een grote stap te zetten en moeten de jongens en Max haast maken om Dart te vinden.

Door de deal die Hopper in het vorige seizoen heeft gesloten met de mensen van Hawkins Lab zijn ze een stuk coöperatiever geworden. En dat moet ook wel, want na de gebeurtenissen uit de vorige aflevering zal iedereen iets harder zijn best moeten doen om erachter te komen hoe het nu precies zit.

Will wordt opgenomen in het laboratorium, het huis van de Byers wordt (wederom) onderzocht en Hopper wordt op de hoogte gebracht van wat er zich allemaal afspeelt onder het laboratorium, en eigenlijk ook onder Hawkins. Gek genoeg lijkt Dr. Owens hierin toch hun bondgenoot te zijn als blijkt dat het helemaal niet goed gaat met Will.

Waar Mike in de vorige aflevering suggereerde dat er misschien wel positieve kanten zaten aan het feit dat Will nu een soort band had met de Upside Down, lijkt diezelfde band nu alleen maar voor problemen te zorgen. Wederom speelt Noah Schnapp zijn rol weer heel knap.

In een andere stad loopt het subplot van Nancy en Jonathan en hun ontmoeting met Murray Bauman op zijn einde. Het is helaas een rommelig en uiteindelijk gevoelsmatig nutteloos einde, waarbij Bauman eigenlijk alleen maar dient als eikel die hun vodka aanbiedt en alleen maar ongepaste opmerkingen maakt over het feit dat ze elkaar leuk zouden vinden. Het voelt allemaal heel geforceerd aan, in tegenstelling tot het eerste seizoen, waarin de ontwikkeling van hun vriendschap veel natuurlijker was.

Lucas heeft al meerdere pogingen gedaan Max te overtuigen van de waarheid, maar krijgt in deze aflevering eindelijk de kans het te bewijzen als ze hun krachten bundelen met Dustin en Steve om Dart te vinden. Ze moeten nu wel achter Dart aan, die inmiddels zo groot geworden is dat er voor Dustin niet meer te ontkennen valt dat hij een soort mini-demogorgon geworden is. Dat hij hiervoor al het advies van zijn vrienden in de wind heeft geslagen zullen we maar even vergeten.

In The Spy krijgt Max eindelijk de kans iets anders te zijn dan stoer of een liefdesinteresse (en daarmee potentiële ruzie tussen Dustin en Lucas). We komen als kijker iets meer te weten over haarzelf en ook over haar stiefbroer Billy. De beste man heeft schijnbaar dus een andere kant. Het zou uiteindelijk wel jammer zijn als blijkt dat hij niet meer is dan een boze puber, zoals Max het nu doet lijken.

Er lijkt geen weg terug meer voor de mensen in het Hawkins laboratorium, die wederom moeten vrezen voor hun leven. Het is nog maar de vraag hoe men Will los weet te krijgen uit de klauwen van het monster, alhoewel Will wel een idee lijkt te hebben. Alhoewel er een aantal losse verhaallijnen eindelijk samen lijken te komen, en er ook zeker een aantal spannende momenten in zitten, voelt The Spy toch een beetje als zo’n tussenaflevering in dit seizoen. Je weet dat er om de hoek iets op je staat te wachten, maar je bent er nog niet helemaal.

 

Willekeurige observaties

  • Erica, het boegbeeld voor kleine irritante zusjes die je er constant aan herinneren dat je een sukkel bent.
  • Waar blijft de speciale haarproductenlijn van Steve Harrington?
  • Minderjarigen volgieten met vodka? Nice move Murray.
  • Kilometers met stukjes vlees? Dart heeft wel heel veel honger gehad om het spoor helemaal te volgen, gelukkig maar.