Dig Dug gaat dieper in op de gevolgen van Will’s ontmoeting met het schaduwmonster terwijl Eleven zich ver buiten Hawkins waagt om haar 
moeder te vinden.

De aflevering begint in het huis van de Byers, waar Will inmiddels in een soort quarantaine zit na zijn vreemde gedrag van de vorige aflevering. Bijgestaan door zijn moeder en Mike, lijkt hij steeds meer onder invloed te komen van de macht van het schaduwmonster. Het monster lijkt Will te gebruiken om zijn grip op de wereld te versterken, maar die macht lijkt ook andersom te werken.

In huize Henderson heeft Dustin zijn eigen problemen met het losbreken van Dart, die inmiddels gevaarlijk groot geworden is. Dat de situatie niet meer te houden is weet Dustin gelukkig nu zelf ook wel, en hij krijgt uiteindelijk hulp uit onverwachte hoek.

Lucas heeft het nog steeds druk met Max. Nadat ze in de vorige aflevering tamelijk onbeleefd aan de kant werd gezet probeert Lucas haar vertrouwen terug te winnen door haar het hele verhaal van Eleven en de Upside Down te vertellen. In eerste instantie zonder succes. Het is nog steeds jammer dat er zo weinig te doen is met de verhaallijn van Max, omdat ze juist een beetje pit zou toevoegen aan de groep.

Nancy en Jonathan zijn ondertussen ook Hawkins uit en komen uit bij de privé-detective die de ouders van Barb hebben ingehuurd om hun dochter te vinden. Ze hopen de informatie die ze hebben verzameld met hem te kunnen delen. Brett Gelman speelt eigenlijk nooit echt normale mensen en stelt ook nu niet teleur als een paranoïde detective genaamd Bauman die (geheel terecht) op het spoor denkt te zijn van een complot. Er is nu in ieder geval de mogelijkheid dat het verhaal van het Hawkins laboratorium uit de doofpot kan worden gehaald.

Eleven is ondertussen ook op reis. Als ze uiteindelijk bij haar moeder komt, is het de vrouw die we herkennen uit het eerste seizoen als Joyce en Hopper bij haar langsgaan. In een aaneenschakeling van scènes komen we erachter hoe moeder en dochter elkaar zijn kwijtgeraakt. Alhoewel er vorig seizoen al een beetje werd gehint naar de situatie van Eleven, is het goed nu eindelijk wat meer te weten te komen over haar origin story.

Het voelt alsof de serie heel erg zijn best gedaan heeft om de jongens zo ver mogelijk uit elkaar te drijven. En alhoewel het begrijpelijk is (met alle verhaallijnen), is het toch jammer om de jongens niet bij elkaar te hebben. Deze serie komt juist tot zijn recht als ze samen op onderzoek of avontuur gaan.

Willekeurige observaties

 • Is dit de eerste keer dat we Eleven hard op hebben horen liegen? Ook dat
  heeft ze blijkbaar geleerd.
 • Sassy Hopper voicemail: “Hi you’ve reached Jim, I’m probably doing
  something incredible right now…”
 • Het blijft leuk om de scenes tussen Will en Mike te zien, die vorig seizoen
  natuurlijk niet veel samen waren. Hierdoor bleef hun vriendschap iets
  wat vaak beschreven werd, maar nooit zichtbaar was. Nu heeft Mike wel
  de kans er te zijn voor zijn beste vriend, en dat maakt hij ook helemaal
  goed.

Stranger Things S02A04