Stranger Things S02A04: Will the Wise


Stranger Things lijkt in de vierde aflevering eindelijk een beetje op stoom te komen na wat er met Will is gebeurd. De Upside Down komt in ieder geval steeds dichter bij onze helden en de andere inwoners van Hawkins.

Veel interessanter is wat er nu met Will aan de hand is. Eind vorige aflevering kwam hij wederom in aanraking met het monster uit de Upside Down. Dit keer rende hij niet weg maar bleef –mede door het advies van Bob– staan in de hoop het monster te kunnen verjagen. Dat lukte niet, en het zorgde voor het eerste echte enge moment van de serie. Deze aflevering geeft de jonge Schnapp in ieder geval meer dan genoeg te doen terwijl we samen met Joyce en Hopper proberen te achterhalen wat er gebeurd is en hoe ze Will kunnen helpen.

Het voorval met Will lijkt ook Dustin, Mike en Lucas een zetje te geven terwijl ze nog steeds op zoek zijn naar Dart. Bij vlagen komt het gevoel van mysterie en avontuur uit het eerste seizoen ook weer terug, en het is een welkome verandering. De enige die nu buiten de boot valt is Max, die deze aflevering niet veel te doen krijgt. Dat er iets gaande is weet ze inmiddels wel maar haar frustratie is begrijpelijk.

Stranger Things

Ondertussen heeft Billy het druk met met het onttronen van Steve als koning van de school. Ook Max krijgt de wind van voren, mede door het feit dat ze met de jongens omgaat, waarbij Billy een opmerking maakt waarvan het een beetje onduidelijk is of het nou racistisch is of niet. Niet dat Billy nog veel meer redenen nodig had om onuitstaanbaar te zijn, maar het blijft toch even gissen.

Waar Hopper vorige aflevering nog een kleine overwinning wist te boeken door Dr. Owens eindelijk zover te krijgen onderzoek te doen naar de sterfte op de akkers, lijkt hij thuis in de blokhut alles te verliezen. De situatie daar gaat van kwaad tot erger, mede door Hopper zelf. De spanning die de afgelopen aflevering is opgebouwd bereikt nog een hoogtepunt als Eleven uit woede en frustratie alle ramen in het huis sloopt. De manier waarop Hopper de hele situatie aanpakt laat al langer te wensen over, en ook nu weer lijkt hij geen goeie oplossing te kunnen vinden. Er rust veel op de schouders van Hopper, terwijl hij uit alle macht probeert alles bij elkaar te houden, maar de persoon die hem het meest nodig heeft trekt altijd aan het kortste eind.

In zijn afwezigheid drijft Eleven steeds verder van hem vandaan, en gaat op eigen houtje op zoek naar de antwoorden die ze zo graag wilt hebben. Waar ze haar gaven eerst vooral gebruikte om te kijken hoe het met Mike ging, lijkt ze nu voornamelijk op zoek te zijn naar haar moeder.

Nancy en Jonathan maken overigens ook kennis met de charmante dokter Owens tijdens hun missie om om de waarheid bij de ouders van Barb te krijgen. Helaas is deze verhaallijn nog steeds niet heel interessant, anders dan dat het nu de beurt is aan Nancy en Jonathan om slimmer te zijn dan de mensen van het laboratorium.

 

Willekeurige observaties

  • “He likes it cold”, Schnapp heeft veel te doen in deze aflevering en doet het fantastisch.
  • Naast de documenten over het Hawkins laboratorium heeft Hopper nog genoeg dozen over zijn verleden in de kruipruimte staan. Labels waren: “Dad”, “New York” en “Vietnam”.
  • Leuk Mike en Joyce samen te zien werken om Will te helpen.
  • MEWS! NEE!

Stranger Things aflevering 3

 

Vind ons: