Aflevering drie begint bij het staartje van Halloween, en met Dustin die kennis maakt met het monster uit de vuilnisbak. Wie genoeg science fiction en horrorfilms heeft gezien weet dat schattige kleine beestjes nooit lang schattig of klein blijven, en het is nog maar afwachten wat de rest van de groep, met name Will, van het beest zal vinden.

De flashbacks van Eleven en Hopper worden ook in deze aflevering nog uitgewerkt. Hopper’s poging Eleven veilig te houden door haar op te sluiten in een blokhut was goedbedoeld, maar gedoemd te falen. Na een ruzie besluit Eleven dat het tijd is om veiligheid van de hut te verlaten.

Ondertussen doet Bob heel erg zijn best om het vertrouwen van Will en Jonathan te winnen. Hij leende al eerder zijn camera aan Jonathan en dit keer biedt hij aan Will naar school te brengen. Will worstelt met zijn Upside Down visioenen en Bob probeert, zich niet bewust van de situatie, goedbedoeld advies te geven. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit advies een averechts effect zal hebben.

Hopper legt het verband tussen mislukte oogst en de aanwezigheid van het Hawkins laboratorium, en gaat verhaal halen bij dokter Owens. Dit is de eerste keer dat Owens zijn minder charmante kant laat zien, maar Hopper wil er niks van weten. Hier wordt ook meteen duidelijk welke deal Hopper gesloten heeft eind vorig seizoen: Hopper houdt de hele boel stil en de onderzoekers van het laboratorium houden de rest onder controle. Dat laatste lijkt steeds moeilijker te gaan.

In de vorige aflevering maakte Steve aan Nancy vrij duidelijk dat hij geen zin had om slapende honden wakker te maken. Het leidde uiteindelijk tot een ruzie tussen de twee tijdens een feestje, en in deze aflevering worden de directe gevolgen daarvan zichtbaar. Steve neemt er geen genoegen mee dat Nancy niet kan toegeven dat ze niet van hem houdt, en neemt afstand. Uiteindelijk komt Nancy door de hele situatie weer bij Jonathan terecht.

De groep maakt op school kennis met het monster uit de vuilnisbak (omgedoopt tot D’Artagnan of Dart), dat inmiddels inderdaad een stuk gegroeid is. De ontmoeting verloopt niet helemaal soepel, en Dart ontsnapt. De zoektocht die volgt eindigt voor Will met een van de meeste verontrustende interacties met de Upside Down tot nu toe. Dit is het eerste moment in drie afleveringen dat voelt alsof het verhaal een sprong maakt, en het is meteen een hele interessante sprong.

Willekeurige observaties

  • Noga is ook gewoon heel lekker, Dustin heeft helemaal gelijk.
  • “They’re called flashlights, you dipshits”. Zelfs Hopper kan er niet meer tegen.
  • Het zal wel aan mij liggen maar het lijkt er niet echt op dat Hopper zijn best gedaan heeft om de situatie uit te leggen aan Eleven.

Stranger Things S02a02