Aflevering twee begint direct waar het vorige seizoen eindigde, en de gebeurtenissen van die nacht maken we nu mee vanuit het perspectief van Eleven, opgejaagd en alleen. Gedurende de aflevering krijgen we een steeds beter beeld hoe ze nou precies in die hut terechtgekomen is. De lijdensweg van Eleven is lang en hoogstwaarschijnlijk nog lang niet voorbij.

Het pompoencomplot lijkt inmiddels ook iets belangrijker dan in eerste instantie gedacht, met nog een aantal boeren die te maken krijgen met plotselinge pompoenensterfte. Hopper neemt het in ieder geval heel serieus omdat hij een vermoeden heeft waar het vandaan komt. Het is tot nu toe, helemaal gezien de flashbacks vanuit het perspectief van Eleven, interessant om te bedenken dat alle gebeurtenissen uit het vorige seizoen alleen maar bekend zijn bij twee families en Hopper.

De Barb verhaallijn krijgt meer ruimte nu Nancy steeds minder goed in staat blijkt de waarheid te verbergen. Het is vooral Steve die het moet ontgelden nadat hij haar probeert te overtuigen geen gekke dingen te doen. Zonde, want Steve is misschien wel het karakter wat vorig seizoen de grootste groei heeft doorgemaakt. Het lijkt in ieder geval niet veel goeds te doen bij Nancy. Dit is tot nu toe niet de meest interessante verhaallijn, maar lijkt vooral de aanleiding om alle gebeurtenissen naar buiten te brengen.

De avond van Halloween besluiten de jongens (al de hele dag verkleed) als de Ghostbusters de straten onveilig te maken, vergezeld door niemand minder dan Max. Dit tot ongenoegen van Mike, die de nieuwkomer helemaal niet ziet zitten. Hij heeft echter andere dingen aan zijn hoofd, want wat een mooie avond zou moeten zijn eindigt iets minder leuk voor Will. Will heeft wederom rare visioenen van de Upside Down. Joyce heeft inmiddels ook wel door dat Will nog niet terug is, mede door de verontrustende tekeningen die hij maakt van het monster, en probeert dit aan Hopper uit te leggen. Dit levert een mooie kleine scene tussen de twee op, waarin we een kleine inkijk krijgen in hun gedeelde verleden.

Over Max gesproken, haar broer Billy ontwikkelt zich steeds meer als de over de top personificatie van het kwaad, met de nodige onrust als gevolg. Het is moeilijk voor te stellen dat hij dezelfde ontwikkeling zal doormaken als Steve, aangezien hij voornamelijk lijkt aan te sturen op confrontatie met alles en iedereen.

Ondertussen werken de onderzoekers in het laboratorium van Hawkins rustig verder aan hun onderzoek van de Upside Down, en lijken maar weinig te hebben geleerd van de gebeurtenissen van seizoen een. Het is de vraag in hoeverre ze zullen bijdragen aan het volgende moment dat het fout gaat, want dokter Owens lijkt de waarschuwingen van Will niet heel serieus te nemen. Of hij net zo kwaadaardig is als Papa valt nog te bezien, maar hij lijkt vooralsnog niet echt betrouwbaar. De aflevering eindigt in ieder geval met het vermoeden dat de mislukte oogst niet het enige signaal is dat de Upside Down naar Hawkins komt.

Deze tweede aflevering in de reeks voert de druk langzaam op terwijl het ons soms een glimp uit verleden gunt. Het is nog maar de vraag hoe lang de situatie voor Eleven in de hut leefbaar blijft, maar we kunnen nu hopelijk met het verhaal vooruit. De voornaamste vraag is nu wat de verspreiding van het zwarte slijm als gevolg heeft.

 

Willekeurige observaties

  • Eleven als spook? Bijna schattig als je niet zou weten waartoe ze in staat is.
  • Totally Tuuuuubular! Wat zeiden wij vroeger?
  • Hopper en boerderijen gaan blijkbaar niet samen, is het geen kraai dat hem de stuipen op het lijf jaagt, dan is het wel een klein jochie.
  • Dit is trouwens al de derde keer in twee afleveringen dat hij schrikt. Slecht geweten?
  • Overigens zijn de twee andere agenten eindelijk bijna nuttig, de dus prijs voor meest nutteloos gaat nu naar de vader van Mike.
  • Als de Upside Down letterlijk de donkere weerspiegeling is van onze wereld, is het dan steeds een ontzettend eind lopen voor de onderzoekers om op de plek te komen die we op de beelden zien?

Stranger Things S2a01 review.