Stranger Things S02A01: MADMAX


De laatste aflevering van het eerste seizoen van Stranger Things liet ons achter met een aantal brandende vragen. Wat is er met Eleven (Millie Bobbie Brown) gebeurd? Is Will (Noah Schnapp) nu eindelijk vrij? En welke deal heeft Hopper gesloten? En zijn de wafels in het bos misschien dan toch voor El? Ondanks het feit dat deze zaken werden aangestipt, voelde het ook alsof dit best het einde van de serie had kunnen zijn. Gelukkig mogen we wederom de wereld van Stranger Things betreden voor een tweede seizoen.

Bijna een jaar na de gebeurtenissen van seizoen 1 opent de eerste aflevering van het nieuwe seizoen letterlijk met gierende banden, terwijl we in Pittsburgh kennis maken met Kali (Linnea Berthelsen): een dame die net als Eleven beschikt over bijzondere gaven. Waar de kracht van Eleven telekinetisch was, beschikt Kali over de mogelijkheid illusies te creëren. Met het nummer op de arm van Eleven was het in seizoen een natuurlijk niet moeilijk voor te stellen dat er nog anderen zouden zijn, en met deze introductie is die mogelijkheid bevestigd.

Ondertussen in Hawkins zouden alle personages niets liever willen doen dan afstand nemen, maar de gebeurtenissen van het vorige seizoen hebben nog steeds een ferme grip op hun leven. De avond voor Halloween spenderen Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo), Lucas (Caleb Mclaughlin) en Will hun tijd (en geld) in de lokale arcadehal. Het doet denken aan de Dungeons and Dragons avond uit seizoen een, met een duidelijk verschil: Will is misschien wel gered uit de Upside Down, maar de Upside Down is overduidelijk nog niet klaar met Will.

Dit blijkt uit de terugkerende visioenen die hij heeft gedurende de eerste aflevering, en het voelt als een opzet voor wat Will, de rest van de groep, nog te wachten staat. Nancy (Natalia Dyer) probeert ondertussen te leven met haar schuldgevoel. Haar vriendin Barb heeft het vorige seizoen niet overleefd (nee, echt niet), en Nancy blijkt niet in staat de dood van haar vriendin van zich af te zetten. Mike probeert ondertussen vergeefs contact te zoeken met Eleven, want wat is er met haar gebeurd? Een antwoord op die vraag komt aan het einde van de aflevering, alhoewel de onthulling zelf helaas impact mist.

Desalniettemin toch een fijne bevestiging, en ergens ook een ontroerende scene. Hopper (David Harbour), zelf ooit ook vader, heeft Eleven onder zijn vleugel genomen en probeert op zijn manier, met opwarmmaaltijden in een boshut, haar te beschermen. Eleven lijkt bijna een normaal meisje, nu met een bos krullen?

MADMAX dient ook als introductie van een aantal nieuwe personages. Zo is er de nieuwe vriend van Joyce (Winona Ryder) genaamd Bob (Sean Astin), Doctor Owens (Paul Reiser) plus nieuwe staff in Hawkins Lab die Will goed in te gaten houden, en krijgen de jongens op school gezelschap van Max (Sadie Sink) en haar “broer”, Billy (Dacre Montgomery).

De eerste aflevering mist misschien de mysterie en impact die het eerste seizoen zo spannend maakte, maar geeft de kijker genoeg vragen mee om de gebeurtenissen uit dit tweede seizoen te blijven volgen.

 

Willekeurige observaties

  • De twee agenten die Hopper ondersteunen zijn gelukkig even nutteloos als in seizoen een.
  • 1984 was het jaar van: de eerste Ghostbusters film, The Terminator, Dune, Gremlins, A Nightmare on Elmstreet, The Karate Kid en The Neverending Story. De Star Wars gekte was waarschijnlijk ook nog steeds voelbaar, Return Of The Jedi kwam het jaar ervoor uit. Geen slecht jaar, en de Duff broeders maken er dankbaar gebruik van.
  • Na haar verschrikkelijke eerste seizoen is het fijn om te zien dat Joyce een ogenschijnlijk betrouwbare man in haar leven heeft. Go Bob!
  • Brett Galman als private detective Bauman? Kan niet wachten om te zien hoe raar dit gaat worden.

 

Alle aflevering van Stranger Things zijn te zien op Netflix.
 

 

Vind ons: