Voor de recensie van Star Wars: The Force Awakens riepen we de hulp in van sci-fi specialist Kawing Tang. Voor Cine toog hij richting de screening en pende zijn mening neer.

10 jaar na de laatste Star Wars-film is er eindelijk een nieuw deel. Is Star Wars: The Force Awakens, het zevende deel uit de reeks, goed? Ja. Het nieuwste hoofdstuk van Star Wars voelt vertrouwd. Van de rollende opening credits tot aan misvurende Stormtroopers en kneuterige scèneovergangen: J.J. Abrams heeft de oorspronkelijke trilogie goed bestudeerd. Misschien wel iets té goed. Want The Force Awakens is een perfecte kopie geworden van de eerste drie Star Wars films. Eentje met geüpdatete effecten, nieuwe personages, maar weinig vernieuwende plot-elementen. Waar Abrams bij de reboot van Star Trek (die andere populaire scifi-franchise) duidelijk zijn eigen stempel wist te drukken, blijft de filmmaker hier vooral binnen de lijntjes kleuren. Desondanks is The Force Awakens een spektakelstuk geworden.

Voor fanboys is de rolprent een feest der herkenning met talloze referenties en bekende gezichten: Leia (Carrie Fisher), tegenwoordig generaal van de rebellen, Han Solo (Harrison Ford) en zijn harige kompaan Chewbacca (Peter Mayhew) zijn allemaal van de partij. Maar The Force Awakens blijft niet alleen in het verleden hangen. Naast de nieuwe slechterik Kylo Ren (Adam Driver), een soort van puberende Darth Vader met een kort lontje, worden er drie nieuwe hoofdpersonages geïntroduceerd: Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) en Poe (Oscar Isaac). Het trio heeft een fantastische chemie en vooral het personage van Isaac zal met zijn vlotte oneliners weleens kunnen uitgroeien tot de Han Solo van de nieuwe generatie. Maar dan zou er in de volgende films wel veel dieper in de achtergrond van de personages gedoken moeten worden, want in The Force Awakens blijft het verleden van de nieuwe helden in het mysterie gehuld.

Met de nieuwe Star Wars is dus niet alleen de Force ontwaakt, maar tegelijkertijd zijn er ook veel vragen gerezen. Voer voor de vervolgdelen dus, die ongetwijfeld zullen komen. Met wat mazzel zonder dezelfde lange tussenpauze.

Star Wars: The Force Awakens draait nu in de bioscoop.