Ik ben geen hardcore Star Trek-fan. De vorige film vond ik goed, maar niet fantastisch. Met Justin Lin, de regisseur, heb ik niet zoveel. Dan weet je een beetje hoe ik erin stond voordat ik Star Trek Beyond zag – en dat zal wellicht iets meer duidelijkheid geven over bepaalde standpunten. Maar ondanks alles heb ik een film gezien die heel erg goed gemaakt is.

Star Trek Beyond is eigenlijk meer een actiefilm dan dat het science fiction is. Hoewel de wereld natuurlijk in alles science fiction is. Er is een stad gebouwd dat als nieuw hoofdkwartier van de Federation moet dienen, Yorktown, en wat ziet dat er fantastisch uit. Een stad die is omgeven door een transparante bol – maar zelf een architectonisch hoogstandje is. Met bogen die over- en door elkaar heen lopen om zoveel mogelijk van de ruimte benutten. Als we het toch over het uiterlijk van de film hebben: alles ziet er fantastisch uit. Van Yorktown tot de onbekende planeet waar het grootste gedeelte van de film zich afspeelt, tot aan de karakters en het interieur van de Enterprise.

star trek beyond bioscoop

In Star Trek Beyond is Captain Kirk ondertussen de grote man van de Enterprise. Als er een vrouw van een onbekende planeet zich huilend meldt met het verhaal dat haar crew gekaapt is, gaan Kirk en zijn mannen erop af. Maar in plaats dat ze de crew redden gaat het compleet mis. Hier maken we kennis met Krall, de bad-guy, vertolkt door Idris Elba – die met zijn Britse accent (dat hij meestal goed weet te verbergen) in de ruimte niet helemaal goed op zijn plaats lijkt. Wat volgt is een avontuur op die eerder genoemde planeet, eigendom van Krall en zijn onderdanen. De planeet is opvallend groen en fel, waar de vorige Star Trek een stuk klinischer was. Het lijkt de invloed van Lin te zijn.

Naast de enorme bak actie, die over het scherm flitst, en zeker in 3d soms wat té snel gaat – is er ook ruimte voor komische scènes, en maken de personages begrijpelijke ontwikkelingen door. Zij het niet al te diepgaand. Star Trek Beyond is al met al heerlijk entertainment. En met Justin Lin lijkt er een Star Trek-film te zijn geboren die de perfecte middenweg zoekt tussen wat het grote publiek leuk vindt, en wat de hardcore fans graag willen zien.

Star Trek Beyond draait nu in Nederland in de bioscoop.