
Spider-Man: Far From Home
Na 21 films in de monolithische Marvel-franchise werd drie maanden geleden met Avengers: Endgame de Infinity Saga afgesloten. Überbooswicht Thanos werd verslagen en uitgewist, gevallen helden die om waren gekomen door de snap kwamen terug en Tony ‘Iron Man’ Stark offerde zich op om het universum te redden. Onder de helden die terug werden gebracht bevond zich onze favoriete muurkruiper Peter Parker oftewel Spider-Man. Als eerste film na Avengers: Endgame laat Spider-Man: Far From Home zien hoe de wereld is veranderd door zowel de snap alsmede door de terugkeer van iedereen die vijf jaar van de aardbol verdwenen was. Tevens heeft de film de taak om na alle epische bombast van Endgame het Marvel-universum weer te aarden in een film met minder in de balans dan al het leven dat bestaat.
Far From Home begint met een aandoenlijk knullige montage van beelden van de helden die de titanenstrijd met Thanos niet hebben overleefd (voor zover het publiek dat weet), begeleid door I Will Always Love You van Whitney Houston. Het blijkt een item van het YouTube-kanaal van de Midtown High School te zijn, de school van Peter Parker (Tom Holland) en zijn klasgenoten Ned (Jacob Batalon), MJ (Zendaya) en Flash (Tony Revolori), die allen door de snap geraakt waren en moeten wennen aan een wereld die vijf jaar ouder is dan zij. De film belicht af en toe hoe de snap de wereld heeft verandert, maar de focus ligt op hoe Peter zijn plek moet weten te vinden zonder zijn mentor Tony Stark. Daarnaast heeft het webhoofd ook even genoeg van alle superheld-perikelen en is hij toe aan vakantie: een schoolreisje naar Europa, zonder de last van de wereld op zijn schouders, maar met de mogelijkheid om gewoon de verliefde puber uit te hangen. Dat superspion Nick Fury (Samuel L. Jackson) Peter wil rekruteren voor een ongetwijfeld gevaarlijke missie probeert hij te negeren.
Eenmaal in Venetië blijkt de spreekwoordelijke berg echter toch naar Mozes te komen in de vorm van een gigantisch water-elementaal. Onvoorbereid zonder zijn pak probeert Peter zo goed en zo kwaad als hij kan mensen te redden en de schade te beperken, maar slechts door toedoen van een nieuwe held wordt de elementaal verslagen. Deze held is Quentin Beck (Jake Gyllenhaal), een overlever van een parallelle aarde die vernietigd werd door een vuur-elementaal. Met behulp van een combinatie van geavanceerde technologie en magie bevecht hij deze oerkrachten in de hoop de aarde voor een vergelijkbaar lot te behoeden. Peter wordt toch ingelijfd door Fury om samen met Beck, die de nom de guerre Mysterio aanneemt, de laatste elementaal in Praag te lijf te gaan. Onze held zit helemaal niet te wachten op meer heroïek: hij heeft een gecompliceerd plan bedacht om zijn ware gevoelens aan MJ te kunnen tonen. Tegelijkertijd weegt de erfenis van Tony Stark zwaar. Heeft hij genoeg in huis om de grote raketlaarzen van Iron Man te kunnen vullen?
Voor de liefhebbers van de comics zullen de onvermijdelijke verrassingen en plottwists niet uit de lucht komen vallen, voor diegenen die deze voorkennis niet hebben, zullen er toch een paar onverwachte verwikkelingen zijn. Veel van het plezier van Far From Home zit echter niet zozeer in hoe verrassend het allemaal wel niet is, maar de wijze waarop het plot zich ontwikkelt. De actiescènes zijn verbeterd ten opzichte van Spider-Man: Homecoming, waarbij vooral de nieuwe setting in Europa ervoor zorgt dat de film zich onderscheidt van de zes voorgaande live-action Spider-Man-films. Ook de special effects overtuigen meer: de film bevat een hallucinante scène waarin Spider-Man tijdens een aanval door illusies zijn ogen niet kan geloven die je laat duizelen. Alle jonge acteurs zijn in hun rol gegroeid en de chemie tussen Holland en Zendaya zorgt ervoor dat de dynamiek tussen Peter en MJ veel beter tot zijn recht komt. Zendaya’s MJ is dan wel geen roodharig fotomodel, maar haar vertolking als sarcastische boekenwurm met morbide interesses is een verfrissende aanpak waar ik alleen maar achter kan staan.
Er zijn minpuntjes: de twee docenten die de klas begeleiden zijn niks meer dan comic relief en dan nog niet eens erg goed geschreven of geacteerd, soms valt de film terug in Amerikaanse clichés over Europa en de obligate knokpartij aan het eind van de film is ietwat anticlimactisch en duurt langer dan nodig was geweest. Spider-Man: Far From Home is echter een verfrissende, betrekkelijk luchtige en vermakelijke afsluiting van Marvels Phase 3 en maakt je nu al weer nieuwsgierig naar de verdere avonturen van Spider-Man.