Spectre

 

De 24ste James Bond film, Daniel Craigs laatste (binnen dit contract) en Sam Mendes’ tweede: Spectre. Na het gigantische succes van Skyfall krijgt Mendes wederom de kans te laten zien wie Bond is, en waarom Bond zo verschrikkelijk cool en geliefd is. Met een recordbrekend budget van 300 miljoen dollar en een return-to-form is James Bond (en de cultus daaromheen) helemaal terug. Zonder de behoefte om verder te lezen te vernietigen: Spectre is fantastisch. De beste Bond film van Daniel Craig, en de beste Bond film sinds…? Ja, de beste Bond film sinds Goldeneye.

De film opent met de door fans zo gewilde ‘pistool loop’ scène (die afwezig was sinds The World Is Not Enough), en gaat daarna naar Mexico. Waar de tekst “The dead are alive” op het scherm komt. Zonder veel te spoilen was dat voor mij al een reden tot juichen. Als je wil weten waarom, lees dan hier de preview. De openingsscène in Mexico Stad is verbluffend. Niet alleen qua schaal maar vooral qua camerwerk. Director of Photography is niemand anders dan ‘onze’ Hoyte van Hoytema, en hij levert bijzonder knap werk af. De camera volgt Bond in 1 shot terwijl hij over de daken van Mexico loopt, en doet denken aan het technisch zeer sterke camerawerk van Birdman, of de nu al iconische scène in True Detective. Door de wijze van filmen, en de sheer joy om Bond weer te zien, zuigt de film je naar binnen tijdens de intro. Spectre knoopt een aantal losse eindjes aan elkaar in het Bond universum, maar details en feiten kan ik niet noemen zonder te spoilen. Het is in ieder geval de brug tussen Casino Royale, Quantum of Solace en Skyfall.

Daniel Craig stars as James Bond in Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions’ action adventure SPECTRE.

Maar Spectre is tevens de link tussen de oude James Bond en de nieuwe. Daniel Craig is nog steeds de minst charmante -of cheeky– Bond, maar veel meer nog dan in Skyfall en Quantum is er ruimte voor humor en luchthartigheid. In Skyfall was Javier Bardem misschien wel een van de beste Bond villains ooit, dus Christopher Waltz en Dave Bautista hadden een flink nalatenschap om te overtreffen. Over de rol van Waltz en wie hij is kan ik weinig kwijt, maar Bautista is fantastisch als Hinx, de muscleman van Waltz. Hij heeft geen gesproken tekst, maar brengt eenzelfde soort dreiging als Oddjob en Jaws ooit deden. Daarnaast is hij Bond tijdens een van de hand-to-hand gevechten de meerdere, iets dat weinig voorkomt in het Bond universum.

Spectre zal de komende jaren uitgroeien tot fan-favorite, niet alleen vanwege de fanservice in de vorm van de terugkeer van de gadgets, de Omega Seamaster en de klassieke Aston Martin, maar vooral omdat alles zo goed klikt. De film duurt een goede 2,5 uur maar lijkt voorbij te vliegen, en dat komt vooral door het soms nostalgische gevoel dat de film biedt. Spectre is sexy, campy, stylish, en vooral spectaculair. Fan van Bond? Dan moet je Spectre in de bioscoop zien. Geen fan van Bond? Dat bestaat niet. Maar voor die ene verdwaalde ziel geldt ook: ga Spectre zien, het is een van de beste actiefilms van het jaar, en een van de beste Bond films in jaren.

Spectre draait vanaf donderdag 29 oktober in de bioscoop.

 

Vind ons: