Safety Not Guaranteed

In de huidige thema maand mag sci-fi komedie niet ontbreken, of eerder gezegd: sci-fi dramedy. Deze keer is dat Safety Not Guaranteed uit 2012, geregisseerd door Colin Trevorrow –die later dit jaar zijn eerste blockbuster Jurassic World in de bioscoop ziet verschijnen. De hoofdrollen zijn voor Aubrey Plaza, bekend van Parks & Recreation en Mark Duplass van The League. Bijrollen zijn er voor Jake Johnson (New Girl) en Karan Soni (Melissa and Joey).

Darius Britt (Plaza) werkt als stagiaire bij Seattle Magazine, en is een eigenzinnige dame die nogal cynisch overkomt. Maar dan op een prettige manier welteverstaan. Collega en journalist Jeff Schwensen, (Jake Johnson) komt naar aanleiding van een nogal vreemde advertentie op het idee voor een artikel. In de advertentie wordt namelijk gezocht naar een metgezel, iemand om de adverteerder te ondersteunen tijdens zijn reis door de tijd. “This is not a joke”, wordt er nog aan toegevoegd voor de goede orde. Heel bizar, en natuurlijk een goede reden om op onderzoek uit te gaan. Jeff stelt een team samen bestaande uit Darius en Arnau (Karan Soni).

2013-06-13 208

Alright, give me the lesbian and the Indian and I got a story

Na wat onderzoek komen ze uit bij Kenneth Calloway, (Mark Duplass) die in tegenstelling tot zijn absurde advertentie vrij normaal oogt. Na een mislukte poging van Jeff om met hem in contact te komen, wordt besloten dat Darius middels haar charme toenadering moet verkrijgen. Dat lukt, en nadat Kenneth zijn reden heeft gegeven om terug in de tijd te reizen, begint Darius gevoelens voor hem te krijgen. Tegelijkertijd wordt zij geconfronteerd met slechte ervaringen uit haar eigen verleden. Niet alleen Darius maar eigenlijk ieder personage maakt een groeiproces door en komt in contact met zijn of haar verleden.

Safety Not Guaranteed is een kleinschalige indie film, die het vooral moet hebben van de karakters en het scenario. Dus weinig special-effects of epische taferelen. De chemie tussen Darius en Kenneth is wat de film draagt. Aubrey is een eigenzinnig, komisch natuurtalent en Mark Duplass is bloedserieus maar door zijn onrealistische queeste erg innemend. Het is een film met een lach en een traan, maar gelukkig wordt het nergens écht sentimenteel of zwaar. Precies de goede verhouding tussen komedie en drama. Qua camerawerk en soundtrack scoort Safety een voldoende maar het wordt nergens geniaal of uniek –en dat is hier ook niet nodig. Je kunt deze film het best vergelijken met Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Hoewel Safety die artistieke uitspattingen niet bevat, en duidelijk een minder budget heeft is het zeker de moeite waard.

Safety-Not-Guaranteed-DI

Opzoek naar een luie zondag film? Geen zin in een drie uur durend epos vol diepzinnige dialogen of spektakel? Zoek deze dan op. Zie het als een snack; maar dan wel een lekkere, met de nodige voedingswaarde. Geen frikandel maar eerder een burrito met zure room en salade. Veel kijk plezier!

Vind ons: