Room

 

Zonder het boek van Emma Donoghue ooit gelezen te hebben dacht ik te weten hoe Room zou beginnen en eindigen, en naar een film te zullen kijken die zich geheel in één kamer afspeelt en focust op de ontsnap pogingen van moeder en zoon. Maar Room verraste mij. Na bijna twee uur stopte de film en was er niet aan mijn verwachting voldaan, althans niet helemaal.

In Room vertelt regisseur Lenny Abrahamson het verhaal van Ma en Jack. Ma is jaren geleden ontvoerd en heeft sindsdien opgesloten gezeten in een schuur genaamd Room. Het verbaasde mij enorm toen de spanning al ruim voor de helft van de film werd opgebouwd. Zouden zij nu al ontsnappen? En daarna dan? Waar zou ik als kijker de rest van de film mee geboeid worden? Room bleek een drama over de nasleep van een ontvoering en veel minder over de ontvoering zelf. Na een paar jaar raakt Ma zwanger van haar ontvoerder en bevalt van zoon Jack. Voor Jack is er geen andere wereld dan die in Room. Hij heeft nooit de wereld voorbij de deur gezien en gelooft heilig dat dit de gehele wereld is. Ma houdt deze illusie graag voor hem in stand en speelt mee in zijn fantasiewereld. Als Ma echter besluit dat het tijd is om te ontsnappen heeft Jack veel moeite met het idee van een grotere wereld waarin andere mensen leven en krokodillen niet alleen op TV zijn. Uiteindelijk weten ze toch te ontsnappen maar dan begint het avontuur pas; aanpassen aan een wereld waarvan je niet wist dat die bestond.

 

De rol van Ma wordt vertolkt door Brie Larson, een Amerikaanse actrice die haar tijd opsplitst tussen televisie en films. In haar rol als Ma is zij vooral onderdanig aan haar ontvoerder en Jack. Ze probeert Jack te geven wat hij nodig heeft en ze werkt hard aan omgaan met de beperkingen van haar omgeving. Een gevecht dat Larson prachtig verbeeld en die terecht een met een Oscar nominatie is beloond. Maar mooier nog is het acteerwerk van Jacob Tremblay. In zijn rol als Jack laat hij een kant van zichzelf zien die we nog niet kenden. Het acteerwerk van Tremblay is ingetogen, oprecht en extreem overtuigend. Je wordt compleet meegenomen door naïeve Jack. Op z’n zachts gezegd vreemd dat hij geen Oscar nominatie heeft ontvangen voor deze rol. Maar overtuigd ben ik wel dat wij deze jongeman nog vaker gaan tegen komen.

Room is mooi, niet door de grootse gebaren en prachtige locaties maar door het krachtige spel dat vooral tussen moeder en zoon plaatsvindt. Het is eigenlijk een fantasiefilm die noodgedwongen ontstaat in een vreselijke situatie.

Vind ons: