Robots in Science-Fiction

 

Één van de centrale onderdelen van een goede sci-fi film is de robot. Door de jaren heen is artificial intelligence uitgegroeid van een volgzame assistent naar een hyperintelligente humanoid met een eigen agenda.

De Duits impressionistische stomme film Metropolis (1927) is één van de eerste films met een zelf-functionerende robot. De prachtige koperen robot in de machinale wereld van Metropolis is gebouwd door een uitvinder om zijn geliefde overleden vrouw te doen herleven, en wordt uiteindelijk herbouwd om de gelijkenis aan te nemen van Maria – één van de hoofdpersonages uit de film – om haar een slecht imago te bezorgen. Robot-Maria brengt de werkmannen in de fabriek het hoofd op hol van lust, en drijft hen de machines waar zij bijna onder bezwijken te vernietigen. Uiteindelijk verliest Robot-Maria haar volgers en blijft ze vooral een leeg wezen die slechts een extensie vormt van de mannen die haar besturen.

https://youtu.be/ZSExdX0tds4

De eerste echte robot met een eigen persoonlijkheid is Robby the Robot in Forbidden Planet (1956), tevens de eerste sci-fi film die zich voor het grootste gedeelte op een andere planeet afspeelt. Robby helpt in de film braaf met ingewikkelde sommen uitrekenen, kleren maken en drank brouwen, soms becommentarieerd met wat heerlijk jaren vijftig innuendo (“Sorry, miss. I was giving myself an oil-job.”). Robby werd vrij populair en was later nog terug te zien in vele gastoptredens, waaronder in The Addams Family serie. Hoewel de jaren vijftig veel prachtige sci-fi voortbracht, draaiden deze films toch met name om het destijds zeer spannende ruimtereizen, en minder om bijvoorbeeld toekomstbeelden met robots.
Baanbrekend op dat vlak, en op vele andere vlakken, is Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odessey (1968). Deze film bracht ons HAL 9000 (Heuristically programmed ALgorithmic computer), die de basis vormt voor veel van hedendaagse A.I. met een eigen bewustzijn en een eigen plan. Boordcomputer HAL is in eerste instantie nog een betrouwbaar lid van de expeditie, die het schip bestuurt volgens de opdrachten die hem worden gegeven. Hij begint echter steeds meer ogenschijnlijke gebreken te vertonen, en wanneer de crew besluit dat het beter is om hem te ontmantelen, neemt HAL het schip over en voorkomt op vakkundige wijze zijn eigen einde.

De evil robot kreeg vastere vorm in Ridley Scott’s klassieker Alien (1979). Waar HAL nog duidelijk een mechanisch stuk A.I. was, duurt het erg lang voordat je doorhebt dat de brave Ash toch ook een android is. Zoals zoveel robots, lijkt Ash vooral een rekenkundige, logische nadenker en een volgzaam type. Uiteindelijk blijkt Ash echter een andere missie te hebben dan de rest van de crew, en daarin weinig waarde te hechten aan hun levens. Wanneer hij onthoofd op de grond ligt en het witte sap uit hem vloeit, wordt pas duidelijk dat Ash geheel niet menselijk was.

Van volgzame braveriken tot engerds die erop uit zijn om ons te vermoorden: de ontwikkeling van robots reflecteert de ontwikkeling van de relatie die de mens met technologie in het algemeen heeft. Gelukkig kunnen we ook nog steeds genieten van lieve grappige robots die het beste met ons voorhebben: C3PO en R2D2 uit Star Wars vormen daar een heerlijk voorbeeld van, en inmiddels is daar ook de schattige BB-8 aan toegevoegd.

Vind ons: