Now Reading:

The Square (Cannes 2017)


Ruben Östlunds surrealistische komedie waarin de kunstwereld — en de echte wereld — op de hak wordt genomen kende een veelbelovend Cannes debuut: The Square won de Palme d’Or. 

En dat is helemaal terecht. The Square is een fantastische film. En ja, probeert heel hard om Een Goede Film te zijn. Maar dat lukt ook gewoon. Nu is dat uit de weg en kunnen we de film bespreken.

Claes Bang speelt de pedante en arrogante museumdirecteur Christian, die eigenlijk vanaf het begin van de film al de punchline niet begrijpt van de grap die hij belichaamt. Zodra de Amerikaanse Anne (Elisabeth Moss) hem interviewt en hem confronteert met een (belachelijke) uitspraak waar hij geen antwoord op heeft, is de toon gezet.

The Square is een kunstinstallatie die is aangekocht door het museum voor moderne kunst. Het is een werk dat altruïsme stimuleert, en het individu laat excelleren door de gemeenschap. Het is een werk dat vraagt wanneer je voor het laatst iets voor iemand anders hebt gedaan zonder dat je er zelf beter van werd.

We associëren cultureel onderlegde mensen vaak met intelligentie. We associëren verstand van kunst, of een voorliefde voor kunst met begrip, empathie en weldenkendheid. We associëren een bepaalde bovenlaag van de samenleving (de bovenlaag die museumdirecteur is) met een bepaald begrip voor menselijkheid. Immers: zij die kunst kennen, kennen de menselijke tekortkomingen én de menselijke drang om te excelleren en boven zichzelf uit te stijgen door middel van diezelfde kunst. Niet in The Square. De hoopjes vuil die zijn neergezet als kunstinstallatie zijn een mooie metafoor voor de mensen werkzaam in de top van het museum.

Dat Christian in letterlijk iedere situatie waar de film hem mee confronteert op tegenovergestelde wijze reageert is wat The Square zo interessant maakt (onder andere). Ruben Östlund regisseert een surrealistische maatschappijkritische film, waar iedere laag subtiel is en waarin je wacht op een pay-off die eigenlijk vanaf de eerste scène al in werking is gezet; onder alle sjaaltjes, luxe feestjes en opgeklopte onzin, is Christian namelijk zijn eigen grootste vijand.

The Square draait vanaf 9 november in de bioscoop.

Written by

De grote eindbaas van Cine. Houdt van Dior, Wes Anderson, Migos, Edward Hopper en Instagram. Favoriete film aller tijden is op dit moment alles waar Michelle Pfeiffer in speelt. Kijkt films het liefst ‘s nachts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.