Review: The Punisher S01E09

 

Let op: Deze review is onderdeel van The Binge, waar we samen met jou iedere dag een aflevering checken en bespreken. Staat dus vol met spoilers. Kom hier even terug als je hem gezien hebt.

We worden een nieuwe aflevering ingeleid door de -op een vreemde manier- fijne stem van Dinah’s moeder, die met een hypnotiserende toon haar dochter toespreekt. Dinah is neer, maar uit haar houding blijkt dat ze snel weer zal staan.

Frank en Micro houden haar appartement in de gaten. Maar in plaats van haar krijgen ze iets heel anders te zien; een aanslag met drie bommen op drie verschillende plekken, waaronder eentje in hun directe zicht. Het is een herkenbaar beeld van een explosie zo midden in een stad, een beeld waar we erg genoeg bijna aan gewend zijn geraakt.

There’s nothing in this world I hate as much as a goddamn bomb.

Lewis is dan eindelijk de grens over gegaan. Long time coming. Vanuit een politiek standpunt dat aan alle kanten onderuit wordt gehaald pleegt hij een terroristische aanslag. Althans zo wordt het door Karen genoemd, die daarmee Lewis achter zich aankrijgt. Het geheel wordt aangegrepen om maar weer eens de wapen-discussie op te voeren die we in Amerika zo vaak voorbij zien komen. Zonder dat er ooit iets lijkt te veranderen. De makers durven ook niet echt een anti-wapen statement te maken; wanneer een senator op de radio zijn argumenten mag delen, zit Karen tegenover hem om het recht op het dragen van een wapen te verdedigen. Ze heeft natuurlijk dat schattige pistooltje in haar tas. En met het constant verdedigen van Frank heeft ze nu ook niet echt een anti-wapen standpunt te pakken.

Dilemma’s

Frank komt er met de hulp van Micro echter snel achter dat Lewis de bommenlegger is. Helaas voor Curtis is hij er nóg sneller achter, en moet dat bekopen met een ingeslagen schedel die Lewis met de onderkant van een laars bewerkt. Curtis heeft de kans om hem uit te schakelen maar hij heeft een zwak voor de jongen. PTSD is ook zielig, maar bovenal onvoorspelbaar en gevaarlijk.

Karen kan inmiddels goed en slecht ook niet meer uit elkaar houden. Lewis is een terrorist. Frank is een held. Frank wil Lewis vermoorden omdat hij hem niet aanstaat, eigenlijk precies zoals Lewis tekeer gaat tegen de wereld. Het is een dilemma dat we ook als kijker hebben. The Punisher keert zich soms (en steeds meer) met zoveel geweld tegen de wereld dat het eigenlijk niet meer heroïsch te noemen is maar eerder gestoord.

Hét statement van de aflevering komt van player Billy Russo, die tegen de opdringerige en mooie Dinah zegt: “Sex is not going to make your problems go away.” Blijft toch een mooi karakter, zoals Luuk bij de vorige aflevering schreef misschien wel de best gespeelde rol van de serie.

Vind ons: