Review: The Punisher S01E05


Let op
: Deze review is onderdeel van The Binge, waar we samen met jou iedere dag een aflevering checken en bespreken. Staat dus vol met spoilers. Kom hier even terug als je hem gezien hebt.

In aflevering 5 van The Punisher gaan Frank & Micro op een ware Road Trip op zoek naar Frank’s voormalige teamgenoot Gunner, die wellicht meer weet. Madani is bont en blauw na de aanrijding, maar vastbesloten om Frank te achterhalen en ondertussen roert Agent Orange zich achter de schermen…

Might be hope for you yet, Spook

In de vijfde aflevering wordt duidelijk hoe disfunctioneel de verstandhouding tussen Micro en Frank ook is, ze wel steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Terwijl ze kibbelen als een oud gepensioneerd stelletje, maken ze ondertussen wel rake observaties. Ze zijn immers tegelijkertijd aan elkaar overgeleverd, maar Micro’s gezin herinnert Frank er steeds aan dat zijn vrouw en kinderen nooit terug zullen komen en dat hij zichzelf eeuwig de schuld voor zal geven. Ondertussen vreet Micro zichzelf op dat hij slechts van een afstand zijn gezin kan bespieden zonder deel van hun leven te kunnen zijn; hij beschermt ze door zijn afwezigheid en doordat ze denken dat hij is overleden. Frank wrijft door zijn interactie met Micro’s gezin dan weer zout in die open wond.

De antagonistische relatie tussen de twee wordt op de proef gesteld als Micro een boshutje weet te achterhalen waar Gunner, één van de voormalige teamleden van Frank zich mogelijk ophoudt. Eenmaal in het bos aangekomen, blijft Micro in de bus en trekt Frank alleen verder. Ondertussen leren we echter ook iets over de ware antagonist: Agent Orange.

Agent Orange blijkt een CIA-bobo te zijn genaamd Rawlins. Sinds de onverkwikkelijke gebeurtenissen in Kandahar heeft hij flink aan de weg getimmerd en krijgt hij een onderscheiding van zijn baas Marion James. Zij staat op het punt om gepromoveerd te worden tot het nieuwe hoofd van de CIA en wil Rawlins graag als haar rechterhand. Ze vraagt Rawlins of hij nog zogenaamde ‘lijken in zijn kast’ heeft. Waarop Rawlins vastbesloten is om die eens diep te begraven voor de zekerheid en dus een team soldaten op Gunner en Frank afstuurt.

Dit leidt tot een spannend, dodelijk kat-en-muis spel tussen Frank, Gunner en zwaar bewapende Special Forces. Gelukkig weet Micro dankzij een drone luchtsteun te geven en toont Frank dat hij op zijn gevaarlijkst is als hij bloedend en omsingeld is.

Madani heeft zelf ook een flinke optater gehad, maar ook zij wordt daar niet door afgeschrikt. Ze roept Karen op en bestookt haar met vragen over Frank, maar Karen houdt zich koel en probeert Madani uit te horen. Als ze Frank later confronteert met het feit dat Madani achter hem aanzit, onthult Frank hoe hij echt denkt over Micro: dat hij zijn gezin wel heeft weten te beschermen, waar Frank daarin is gefaald. Deborah Ann Woll en Jon Bernthal weten in deze scène hun chemie zeer effectief in te zetten en tot de kern van hun personages door te dringen: de gebroken man die Frank is, die niet kan stoppen met zijn bloedovergoten queeste en de eenzame, getormenteerde zielen-magneet Karen wiens hart telkens weer breekt, maar wie het toch steeds weer openstelt voor een nieuwe lost cause.

Vind ons: