Review: The Punisher S01E013

Let op: Deze review is onderdeel van The Binge, waar we samen met jou iedere dag een aflevering checken en bespreken. Staat dus vol met spoilers. Kom hier even terug als je hem gezien hebt.

In de laatste aflevering van The Punisher is Frank flink in de problemen: de martelsessie door en zijn gevecht met Rawlins hebben hem door de mangel gehaald. Maar zijn grootste vijand, zijn voormalige BFF Billy Russo loopt nog rond en een laatste confrontatie is onvermijdelijk.

When you look at your ugly, mangled face, you’re gonna remember what you did.

Frank is na zijn slopende beproeving tegen Rawlins op sterven na dood als Madani en Micro hem naar de Perzische, fussy ouders van Madani slepen, die daar niet echt op zitten te wachten (een lichte komische noot in een verder vrij heftige scène). Madani’s pa past zijn chirurgische skills toe om Frank’s ingeklapte long weer aan de gang te krijgen en de ergste schade op te lappen.

Ondertussen is ook Billy zijn wonden aan het likken: hij behandelt de schotwond die hij opliep bij zijn ontsnapping aan Madani en Homeland Security en weet daarna de lange arm van de wet te ontspringen die hem bij Anvil komt zoeken. Russo schiet alle agenten die achter hem aan zijn gekomen dood, gaat er met een hoop cash vandoor en doet ook nog ff een “kijk-mij-eens-niet-omkijken-naar-de-ontploffing-die-achter-mij-afgaat”-shot. Stay frosty, Billy.

Frank is dusdanig opgeknapt na zijn behandeling door Pa Madani dat hij weer onfris en vrolijk de hort op gaat, op zoek naar Billy. Misschien is hij ooit gebeten door een radioactieve Wolverine? Frank’s wonderbaarlijke genezing is ietwat ongeloofwaardig, zeker gezien de wat meer realistische representatie eerder in het seizoen, maar goed, we zitten ook niet te wachten op een aflevering waarin we Frank zien revalideren. On with the show!

Billy en Frank treffen elkaar bij hun gezamenlijke vriend Curtis: Billy arriveert en dreigt Curtis in zijn goede been te schieten, Frank heeft hem echter op een dak opgewacht met een sluipschuttersgeweer. Billy beseft net te snel dat hij in de val is gelopen. Frank en Billy besluiten om elkaar dan maar te treffen op de plek waar The Punisher is geboren: bij de draaimolen in Central Park waar hij zijn gezin verloor.

Met Micro gaat het inmiddels bijzonder goed: hij heeft zijn vrouw en kinderen terug en alhoewel jarenlange gezinstherapie hoogstwaarschijnlijk in het verschiet ligt, weet hij Sarah te verleiden tot een vluggertje terwijl de kids aan het kwartetten zijn. Hoera voor Micro en zijn puddingbuks! Hoera voor Sarah! Een kleine overwinning zoals deze in een duistere show is altijd welkom en sowieso was Ebon Moss-Bachrach als Micro een schot in de roos.

Een flashback waarin Frank en zijn gezinnetje op de kermis rondhangen met “Ome” Billy tonen aan hoever Billy en Frank uit elkaar zijn gegroeid en hoe persoonlijk de rancune is die Frank drijft. En Billy zou Billy niet zijn als hij de uiteindelijke confrontatie met Frank niet naar zijn hand zou zetten: hij heeft twee jeugdige werknemers van de draaimolen gegijzeld en gebruikt ze om Frank uit zijn dekking te lokken en zijn wapens op te geven. Dankzij een plotsklaps opduikende Madani wordt Billy echter afgeleid (en jammer genoeg schiet Billy haar vrijwel meteen in haar hoofd, zodat ze verder geen rol speelt in deze boss-fight) en weet Frank het initiatief weer naar zich toe te trekken. Als Billy Frank in een spiegel gooit, gebruikt Frank een stuk glas om Billy neer te steken. Daarna maakt Frank shish kebab van Billy’s knappe smoelwerk, waardoor de fans krijgen waar ze al die tijd op zaten te wachten: Billy Russo’s transformatie tot de verminkte superschurk Jigsaw! Voorlopig ligt hij in coma bij te komen van zijn punishment.

Gelukkig heeft Madani haar headshot overleefd en heeft ze haar baas en CIA-directeur Marion James weten te overtuigen dat Frank een tweede kans verdient. Gezien de misdaden die Frank Castle heeft gepleegd, het feit dat de hele wereld er achter is gekomen dat hij nog leeft en alle shit die Frank weet over wat de CIA deed in Kandahar, is het ietwat wonderbaarlijk dat Frank er zo gemakkelijk mee weg lijkt te komen. Ook wederom ietwat ongeloofwaardig, maar wel fijn voor onze protagonist, die we zeker wat rust, stabiliteit en een goed gevulde boekenkast toewensen. We laten Frank voorlopig achter bij de praatgroep van Curtis, waarin hij vertelt over zijn angst om zonder oorlog verder te moeten leven.

Vind ons: