Star Wars: The Last Jedi


In Star Wars: The Last Jedi van Rian Johnson bezoeken we wederom A Galaxy far, far away, waarin de militante First Order meedogenloos jacht maakt op The Resistance, geleid door Generaal Leia Organa (Carrie Fisher), terwijl Rey (Daisy Ridley) Luke Skywalker (Mark Hamill), de laatste Jedi, heeft opgespoord om meer te leren over The Force. Een zo spoilervrije review als mogelijk is…

The Force Awakens van J.J. Abrams moest twee jaar geleden een bijna onmogelijke balans treffen: hij moest zowel de tegenvallende prequels doen vergeten, de liefde voor de originele trilogie injecteren in een nieuw begin voor een geliefde franchise die door fans over de hele wereld met argusogen werd bekeken én ook nog een geslaagde film zijn. Grotendeels lukte dat, al werd er wel hier en daar gezegd dat TFA iets teveel leentjebuur speelde bij Star Wars: A New Hope. Met The Last Jedi zal Rian Johnson wellicht niet iedereen kunnen overtuigen, maar hij neemt een paar stappen in de goede richting en maakt met veel flair, visueel vernuft en met dank aan genuanceerde, sterke acteerprestaties een film die wat mij betreft in de top drie van beste Star Wars-films thuishoort.

Waar de meeste films in de franchise wat tijd laten verstrijken tussen de opeenvolgende delen, springen we in The Last Jedi midden in het verhaal dat direct volgt op The Force Awakens. Nadat de New Republic is vernietigd door de Starkiller Base, die op zijn beurt weer door The Resistance werd opgeblazen, is het verzet tegen The First Order op de vlucht voor de gigantische vloot. In het begin van de film moeten ze hun basis evacueren en met een kleine vloot ruimteschepen slaan ze op de vlucht, continu achtervolgd door The First Order. Het gebrek aan een gigantische MacGuffin die opgeblazen moet worden is sowieso prettig en de focus ligt puur op zorgen dat het verzet ontsnapt en niet weggevaagd zal worden. De heethoofdige Poe Dameron (Oscar Isaac) botst met Leia, die pleit voor meer finesse en later met Vice Admiral Holdo (Laura Dern), die geen insubordinatie duldt. Waardoor Poe wel oren heeft naar een gewaagd plan van Finn (John Boyega) die met zijn nieuwe kameraad, technicus Rose Tico (Kelly Marie Tran), wil inbreken op de Star Destroyer die de rebellenvloot traceert.

Ondertussen probeert Rey Luke te overtuigen de Jedi Orde weer nieuw leven in te blazen, maar Luke heeft zich niet voor niets verscholen op een onzalig eiland in de bilspleet van het universum. Hij voelt zich schuldig over het feit dat Ben Solo niet gered kon worden van The Dark Side van de Force en daardoor Kylo Ren werd. Terwijl Rey worstelt om Luke te overtuigen haar te helpen, merkt ze dat ze via de Force in telepathisch contact staat met Kylo Ren (Adam Driver), die nog steeds worstelt met zijn aantrekking tot de Light Side en zich wil onttrekken aan het leiderschap van zijn meester Supreme Leader Snoke (Andy Serkis). De scènes tussen Rey en Kylo Ren zijn fascinerend vanwege het scala aan emoties dat tussen hen speelt: Rey is woedend op hem omdat hij zijn vader Han Solo heeft gedood, maar ze voelt ook zijn worsteling met de Light Side en hoopt hem te kunnen rekruteren. Kylo Ren wil haar overtuigen om naar hem over te lopen, en dan is er ook nog een aantrekkingskracht die zowel fysiek als emotioneel lijkt te zijn. Ridley en Driver zijn fenomenaal in deze scènes en de vele nuances die ze aanbrengen in hun personages zijn intrigerend en veelbelovend.

Er zijn hier en daar in de film wat vreemde keuzes gemaakt die niet helemaal werken (de casino-planeet Canto Bight voelt vooral overbodig) en sommige zaken worden niet uitgelegd waar je als liefhebber benieuwd naar bent (waar was Snoke al die tijd? Had ie een Sithbatical?), maar Johnson weet de balans tussen fan-service en vernieuwing, tussen nostalgie en een eigen koers varen vrij trefzeker vol te houden. De laatste akte is bij vlagen magistraal en levert een einde op waar je een brok in de keel en kippenvel van krijgt. Het verlies van Carrie Fisher (die ook aan het script van The Last Jedi bij heeft gedragen) is nog steeds pijnlijk, maar haar laatste rol als Generaal Leia is een waardig afscheid van een fantastische actrice en een iconisch personage. The Last Jedi is naast een afscheid ook een visueel indrukwekkende, met veel bravoure gemaakte film die de franchise naar een hoger plan trekt. Ik kan niet wachten tot deel 9.

The Last Jedi draait vanaf 13 december in de Nederlandse bioscoop.

 
Vind ons: