Maze Runner: The Death Cure

Met The Death Cure komt er een einde aan de Maze Runner serie. Nog één maal moet Thomas in actie komen om zijn beste vrienden te redden uit de handen van WCKD. Ditmaal voert het hem rechtstreeks naar het hart van WCKD. Cine-redactrice Eline Soumeru kijkt hoe Maze Runner: The Death Cure zich verhoudt tot andere Young Adult-franchises.

In de openingsscène van de film lijkt Thomas (Dylan O’Brien) de belofte in te lossen die hij maakte aan het einde van de vorige film: het vinden en bevrijden van zijn vriend Minho (Ki Hong Lee). Dit gaat helaas niet volgens plan en Thomas wordt gedwongen af te reizen naar het laatste bolwerk van WCKD, de organisatie waarmee hij al twee films lang mee in gevecht is. WCKD is op zoek naar een geneesmiddel tegen het virus wat de mensheid plaagt en denkt het te hebben gevonden in het bloed van jonge mensen. Het is de reden waarom de kinderen in de Maze zitten in de eerste film, en waarom Thomas en zijn vrienden op de vlucht slaan in de tweede film.

Deze reis maakt hij niet alleen. Hij krijgt gezelschap van Newt (Thomas Brodie-Sangster), Frypan (Dexter Darden), Brenda (Rosa Salazar) en Jorge (Giancarlo Esposito). De reis naar de stad verloopt vrij soepel, maar bij aankomst bij de stadsmuren wordt al snel duidelijk dat toegang krijgen niet gemakkelijk gaat worden. Op een bijna middeleeuwse manier worden de armen uit de stad gehouden door hoge muren en bewapende bewaking. Thomas krijgt uiteindelijk hulp uit onverwachte hoek, in de vorm van Gally (Will Poulter). In de stad wacht hem niet alleen de moeilijke taak om zijn vriend op te sporen, maar ook een hereniging met Teresa (Kaya Scodelario). Teresa koos ervoor om samen te gaan werken met WCKD-baas Ava Paige (Patricia Clarkson) aan het einde van de vorige film, omdat zij geloofde dat WCKD een geneesmiddel konden vinden tegen het virus.

Dit is eigenlijk het meest interessante dilemma waar geen van de films ooit echt iets mee gedaan heeft. Want hoe ver kun en mag je gaan om een grote groep mensen te helpen? Helaas heeft de film het te druk met alle actie en het niet echt interessante verhaal van Thomas. Zonde. Het is precies dat gebrek aan verhaal wat ervoor zorgt dat de Maze Runner: The Death Cure nooit echt het niveau van de eerste film ontstijgt.

Maze Runner is natuurlijk niet de enige reeks uit de stal van Young Adult-boekverfilmingen die in de afgelopen jaren zijn weg naar de bioscoop heeft gevonden. Naast de Hunger Games heb je natuurlijk ook nog de succesvolle Twilight serie (met succesvol bedoel ik voornamelijk op het financiele vlak, niet zozeer inhoudelijk). Er zijn ook minder succesvolle pogingen als de Divergent reeks of City of Bones. De eerste genoemde wacht nog steeds op een laatste film (die er waarschijnlijk niet zal komen) en de laatste heeft nooit meer dan één film gekregen. Waar de Maze Runner serie staat in dit alles? Ergens in het midden.

In tegenstelling tot eerder genoemde film zwicht Maze Runner in ieder geval niet voor de ‘verdeel-het-laatste-boek-in-twee-films’-vloek, waar de Hunger Games en Twilight wel door werden geplaagd. De film is misschien wat lang, maar slaagt er tenminste in een mooi einde te maken aan de serie.

Het verfrissende aan The Death Cure is misschien wel (spoiler alert!) het einde van de film. WCKD is uitgeschakeld, de stad in puin en de kinderen die immuun zijn, zijn allemaal op een boot gestapt en vertrokken. Thomas mag dan misschien wel de special one zijn, uiteindelijk lost hij die belofte helemaal niet in, en lijkt hier ook totaal niet mee te zitten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Katniss in de Hunger Games, die vier films lang het lot van het land op haar schouders mee sleurt.

Uiteindelijk is het voornamelijk zaak dat je niet al te lang nadenkt over het verhaal. Zodra je dat wel doet, blijf je met een aantal vragen zitten waar de film weinig tot niks mee doet. Waarom zou WCKD het niet interessanter maken voor kinderen om mee te doen aan dit project, aangezien het lot van de wereld er vanaf hangt en er heel weinig mensen immuun zijn? Waarom zouden de rebellen de stad kapot maken als ze er zelf zo graag willen wonen? En hangt hun overleven ook niet af van het succes wat WCKD boekt met het vinden van een geneesmiddel?

Kun je deze vragen van je af zetten? Dan is The Death Cure een film die veel leent van betere films die ooit verschenen (Fast and Furious, Resident Evil of Mad Max) en daardoor lekker vaart maakt en uiteindelijk ook erg vermakelijk is.

Vind ons: