Christian Gudegast verrast als nieuwkomer met een spannende grote (kleine) film, die doet denken aan Heat maar tegelijk een eigen smoel heeft. Toch was een blu-ray of on-demand-release logischer geweest voor Den of Thieves, want dit type rechttoe rechtaan actiefilm lijkt het afgelopen decennium geen plek meer te hebben in een bioscoop.

Waar dat aan ligt is voer voor een ander artikel, maar Den of Thieves doet eigenlijk vakkundig wat ie moet doen. De film begint met een zwart glimmend busje en een groepje mannen die militaire spreuken, wapentuig en technologie tot in de puntjes beheersen. Na een semi-geslaagde overval op een (lege) geldwagen krijgen we de introductie van de groep dieven, zoals het hoort in een heist-movie.

Daarna wordt de politiemacht die hen moet tegenhouden geïntroduceerd. Aangevoerd door Big Nick,  gespeeld door iemand die Gerard Butler heeft opgegeten (‘beefy’ is in de mode blijkbaar, zie ook Joaquin Phoenix in You Were Never Really Here). In Den of Thieves zijn de agenten van de Special Forces de eigenlijke bad guys, zo vertelt Big Nick zelf, in een van Butlers leukste rollen sinds 300.

Geheel in de stijl van Oceans Eleven, Heat en andere (betere) populaire heist-movies is niets wat het lijkt en word je constant op het verkeerde been gezet. De piswedstrijd tussen de ex-mariniers en de cokesnuivende, hoerenlopende agenten van de Special Forces moet zorgen voor een constant spanningsveld. Want, zo zegt Butler zelf: ‘Do we look like the cops that bring you in for questioning?’

De grote twist op het einde is vrij verrassend en werpt een ander licht op het voorgaande, waardoor Den of Thieves van gladde actiefilm opeens toch een semi-slimme gelaagde thriller wordt. De Amerikaanse recensies zijn vrij negatief, maar het grote publiek lijkt te smullen van Den of Thieves. Een maand na de Amerikaanse release is al een vervolg aangekondigd, waarin Big Nick en co naar Europa zullen afreizen om daar een den of thieves een halt toe te roepen.