Remember to Check Out #NFF2016

 

Soms realiseren we ons niet zo in wat voor hectische wereld we leven. Vooral midden in de stad is het krioelen van gehaaste mensen een duidelijk kenmerk van deze tijd. Die realisatie komt bijvoorbeeld wanneer we een oudere vrouw verloren midden op het centraal station zien staan – terwijl iedereen rakelings langs haar schiet, op weg naar iets.

In Remember to Check Out maken we kennis met zo’n oudere vrouw. Ze is licht dementerend, en lijkt de wereld niet meer bij te kunnen houden. Als ze in de tram is vergeten in te checken, red een willekeurige passagier haar van een boete. Net als iedereen heeft ook hij haast – maar als hij ziet dat het haar niet lukt om over te steken besluit hij toch (zichtbaar geïrriteerd dat hem dit moet overkomen) om haar te helpen. Wat volgt is een wandeltocht door Amsterdam naar haar huis – dat op den duur niet lijkt te bestaan.

Het is een film over de kloof tussen ouderen en de rest van deze wereld. Een enorm kwetsbare generatie die veel meer dan andere generaties een gapend gat ziet tussen zichzelf en jongere mensen – als gevolg van de technologische revolutie in de afgelopen dertig jaar. Remember to Check Out heeft een duidelijke boodschap, eentje die me ook vanaf het begin raakt. Ik zie zo mijn eigen oma voor me, die heb ik na de film meteen weer even gebeld. Gelukkig was ze niet op het centraal station.

Remember to Check Out is gemaakt door Hiba Vink en wordt binnenkort door de NTR uitgezonden.

Vind ons: