Remainder

Een opgejaagde man. Een zwarte rolkoffer. Vallend glas. Als Tom (Tom Sturridge) na een lange coma ontwaakt, is zijn hele leven veranderd. Door ernstig hoofdletsel heeft hij een gat in zijn geheugen. Zijn herstel verloopt met de nodige tegenslagen. Hij kan enkel lopen met een wandelstok en zelfs simpele handelingen als het inschenken van een beker melk verlopen niet vlekkeloos. Door tussenkomst van zijn beste vriend Greg (Ed Speleers) krijgt Tom een schadevergoeding van 8,5 miljoen pond. Genoeg om een nieuw leven te starten, aldus Tom’s advocaat. Maar Tom besluit het geld aan te wenden voor andere doelen: het herbeleven van het verleden. Met hulp van Naz (Arsher Ali) bouwt Tom complete sets gevuld met acteurs en rekwisieten gebaseerd op spoken uit zijn onderbewustzijn. De perfectionistische Tom legt de lat voortdurend hoger. Reconstructie en realiteit raken zo steeds meer verweven.

6476_2

Eén van de belangrijkste thema’s in Remainder (2015) is vervreemding. Door het ongeluk verliest Tom de controle over zijn lichaam en geest. Zijn obsessie om het verleden te reconstrueren vloeit hier direct uit voort. Als hij zijn geheugen weet op te frissen kan hij weer de persoon zijn die hij voor het ongeluk was.

In de eerste instantie herinnert hij zich zaken bij toeval. Een bezoek van Catherine (Cush Jumbo) triggered bijvoorbeeld een herinnering aan een eerder gesprek en een gestolen kus. Veel van de toevallige lijntjes naar het verleden ontstaan door zintuigelijke indrukken. De geur van lever of het geluid van een man die zijn scooter repareert. Maar de betekenis van die gebeurtenissen in het grotere geheel blijven lang onduidelijk voor Tom.
Dit wordt ook uitgedrukt in de driehoeksverhouding tussen Tom, Greg en Catherine. Zowel Greg als Catherine draaien om Tom heen. Beiden beweren hem te helpen. Tegelijkertijd sturen ze Tom in een richting die vooral voor hun individueel profijt oplevert. Ze stoken Tom tegen de ander op. Wie de waarheid spreekt of maar een rol speelt, wordt niet duidelijk.

6476_5

Tom’s constante honger naar zijn verloren verleden maakt dat Remainder erg intens aanvoelt. De surrealistische scènes waarin hij zijn herinneringen uitbouwt, zijn daarvan het perfecte voorbeeld. Gelukkig zorgt humor voor de nodige afwisseling. Tom herinnert zich 3 katten op het dak van het huis waar hij als kind woonde. Dus zitten er in zijn reconstructie 3 katten op het dak. Maar omdat de beesten telkens van de nok vallen, bindt hun verzorgster ze uiteindelijk vast. Tom is niet gelukkig met dit feit en merkt droog op: “Could you untie the cats?”. Als hij in een vervolgstap een bankoverval laat naspelen, vraagt zijn regisseur of de overvallers wat agressiever kunnen zijn door te roepen: “You’re robbing a bank not buying condoms”.

Sommige onderdelen in de film doen wat geijkt aan. Zo worden belangrijke herinneringen aangekondigd met stoorgeluiden. Close ups van zijn gezicht verbeelden Tom’s innerlijke belevingswereld. Het is effectief, maar wel een beetje saai. Jammer is ook dat de film traag op gang komt. Dit maakt regisseur Omer Fast goed na de introductie van Naz. Zodra Naz en Tom beginnen te bouwen aan hun levend poppenhuis, raakt Remainder echt op stoom. Uiteindelijk draait de plot over of we eindelijk antwoord krijgen op Tom’s eeuwige vraag: “Don’t you remember?”.

Vind ons: