Raising Arizona

 

Wat meteen aan het begin van Raising Arizona (1987) opvalt is hoe de film een grote invloed heeft gehad op de rest van het oeuvre van de Coen Brothers. Je voelt bijna de ontwikkeling die de regisseurs hebben doorgemaakt vanaf deze film tot aan Fargo, dat op alle vlakken een vloeiender geheel is, professioneler gemaakt misschien (met een veel groter budget ook, uiteraard) – maar de zwart-komische sfeer is in één lijn door te trekken van Raising Arizona naar The Big Lebowski, en Fargo.

De hoofdrollen in Raising Arizona zijn weggelegd voor Nicolas Cage (als H.I.) en Holly Hunter (als Ed, ‘short for Edwina’), en beiden spelen een erg sterke rol. Waar Cage als losbandige, domme crimineel wordt weggezet die verder geen vlieg kwaad doet en het met zijn piekhaar onrealistisch goed vol weet te houden in de gevangenis – is Hunter in de rol van Ed misschien nog wel beter. Ed werkt in de gevangenis en maakt de mugshots van H.I., telkens weer. Uiteindelijk, of vrij snel al, gaan ze trouwen.

raising arizona 2

Het is het begin van een sneeuwbalcomedy, die snel gaat, leuk is – en een overdreven (en wat makkelijk) beeld neerzet van de ietwat domme bevolking in het zuid-westen van Amerika. Iets waar de Coen Brothers in latere films dus vrolijk op voortborduren.

Als het stel erachter komt dat ze geen kinderen kunnen krijgen besluiten ze om dan maar eentje te kidnappen – als ze lezen over een ander stel dat een vierling heeft gekregen. Dat brengt de vaart van Raising Arizona er helemaal in. Denk gevangenis-buddies, apocalyptische bikers en politiemannen die achtervolgingen inzetten die bij voorbaat kansloos zijn, zoals we dat van de beste Amerikaanse komedies gewend zijn.

Wat volgt is een grappig spel met elementen van roadmovies, B-films en komische horrorfilms waarin het duo zich in allerlei bochten moet wringen om een gelukkig gezinnetje te kunnen vormen.

Raising Arizona is al met al een lekkere film om weg te kijken. Zeker voor fans van de latere films van de gebroeders Coen is Raising Arizona misschien een onontdekt pareltje.

Vind ons: