De R van Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made


In Hiding in Plain Sight zoeken we op Netflix films, series of documentaires die meer aandacht verdienen dan ze krijgen. En dat doen we op alfabetische volgorde. Deze week zijn we bij de R van Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made.

Na het indrukwekkende Paris is Burning is het deze week tijd voor nog een documentaire. Dit keer is het er een over drie jongens (Chris Strompolos, Eric Zala en Jayson Lamb) die zo gek waren van Raiders of the Lost Ark dat ze hem shot voor shot hebben nagemaakt. De productie kende zo z’n problemen. Zo slaagden de jongens er bijna in de kelder van hun huis in de fik te zetten en verloor Eric Zala zijn wenkbrauwen tijdens het maken van een gipsmasker. Het project zou uiteindelijk zeven jaar in beslag nemen, en in die tijd wisten ze de hele film na te maken, op één scène na. Jaren later krijgen ze alsnog de kans om de laatste scène (die met het vliegtuig) te schieten, en ook dit gaat met de nodige moeite.

Vele jaren later komt de videoband met de film bij niemand minder dan Eli Roth terecht, die ermee naar een filmfestival gaat. Samen met Harry Knowles en Tim League (de oprichter Alamo Drafthouse Cinema) slaagt Roth erin Strompolos en Zala te vinden. De documentairemakers Jeremy Coon en Tim Skousen leggen dit alles vast.

In Raiders! worden de home-video beelden vervlochten met interviews en filmmateriaal uit het heden. Op deze manier ontstaat een mooi portret van drie vrienden die ontzettend veel van film hielden, maar uiteindelijk toch een beetje werden ingehaald door het leven.
 

Vind ons: