Quarancine

Nu de bioscopen gesloten zijn, talloze filmfestivals op losse schroeven staan en we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, zet Cine op een rijtje welke initiatieven er uit de grond schieten om de filmliefhebber ook thuis aan z’n trekken te laten komen.

Streamingdiensten

Mubi en Eye

Op dit moment kun je je via Eye aanmelden voor een gratis proefabonnement op Mubi van maar liefst negentig dagen. Mubi is een streamingplatform dat elke dag een film beschikbaar stelt die vervolgens dertig beschikbaar is. Oftewel: er is een constant wisselend aanbod van dertig films.  Het aanbod van Mubi is ideaal om films en filmmakers te ontdekken met verborgen parels uit recente jaren en vervlogen tijden. 
https://www.eyefilm.nl/over-eye/nieuws/90-dagen-gratis-film-kijken-op-mubi

Vitamine Cineville

Voor wie bang was de komende tijd nergens meer terecht te kunnen met zijn of haar Cinevillepas is er nu Vitamine Cineville. Via een aan je pas gekoppeld account kun je de komende weken online films kijken die je anders met je pas had kunnen gaan zien De selectie is niet enorm groot, maar dat verlicht dan wel weer de keuzestress. 
https://vitamine.cineville.nl/nl/ 

IDFA

Documentairefestival IDFA biedt op haar site een enorme selectie documentaires gratis aan. Ruim driehonderd korte, middellange en lange films uit alle uithoeken van de wereld. Naast deze gratis collectie, zijn er ook nog talloze documentaires tegen een kleine vergoeding te bekijken. De komende tijd zullen we op Cine zo nu en dan een selectie van tips geven uit het enorme aanbod.
https://www.idfa.nl/nl/info/bekijk-films-online

Picl

Er zijn natuurlijk tal van streamingdiensten, maar we tippen Picl toch even afzonderlijk, omdat hier films te zien zijn gelijktijdig met de bioscooprelease. En nu bioscoopbezoek er even niet in zit, is Picl dus een mooi alternatief. En, niet onbelangrijk, het aankoopbedrag gaat naar een van de 23 aan Picl verbonden filmtheaters en die kunnen de steun momenteel goed gebruiken. 
https://picl.nl/films/ 

HBO

HBO biedt een deel van zijn aanbod momenteel gratis aan. Het filmaanbod kent vooral familievriendelijke titels zoals Happy Feet 2 en Storks, maar het serieaanbod is prima te pruimen met klassiekers als Six Feet Under , The Wire enThe Sopranos. Het gratis aanbod geldt vooralsnog alleen in de maand april, dus dat wordt flink doorbingen. 
https://www.hbo.com/hbo-news/watch-hbo-free-no-subscription

Pathé Thuis

Het VOD-platform van Pathé maakt de komende tijd films beschikbaar voor huur die nog maar net uit de bioscoop waren of zelfs draaiden op het moment dat bioscopen hun deuren moesten sluiten. Denk aan The Invisible ManEmma en Queen & Slim. Daarnaast wordt onder de noemer ‘Pathé trakteert‘ sowieso t/m 28 april dagelijks een film gratis aangeboden. 
https://www.pathe-thuis.nl/ 

Filmkrant en Eyelet

De Filmkrant gaat per direct een samenwerking aan met Eyelet, een VOD-platform dat, zoals de Filmkrant in haar aankondiging schrijft ‘rechthebbenden van films [verbindt] met uitgevers over de hele wereld.’ Wie een film kijkt via het platform ‘zorgt ervoor dat de rechthebbenden van de film eerlijk betaald worden, en steunt bovendien de Filmkrant, dat een percentage van de opbrengst ontvangt.’ Want nu de bioscopen dicht zijn, zijn het ook voor De Filmkrant (normaal gedistribueerd in bioscopen) lastige tijden.
http://filmkrant.nl/tag/eyelet/

Festivals 

Imagine Rewind

Wie hongerig is naar een dosis genrecinema kan normaal gesproken in de laatste week van april terecht op Imagine Film Festival. Nu het fysieke festival niet doorgaat, biedt het festival wekelijks een selectie shorts aan uit de edities van de afgelopen jaren. 
https://imaginefilmfestival.nl/programma/imagine-rewind/

MyFrenchFilmFestival STAY HOME edition

Een vergelijkbare opzet heeft MyFrenchFilmFestival, dat shorts online heeft gezet uit de laatste tien edities. De korte films van Franse bodem zijn gratis te zijn wanneer je een account aanmaakt op de site. 
https://www.myfrenchfilmfestival.com/en/

ITFS Online

Het Stuttgart International Festival of Animated Film komt dit jaar met een online editie van 5 t/m 10 mei. Er zal een selectie zijn van animatiefilms en een livestream met interviews en live panels. Houd Cine in de gaten voor een vooruitblik op dit online festival! 
https://www.itfs.de/en/programme/onlinefestival/

Visions du Réel – online edition

Ook het Zwitserse documentairefestival Visions du Réel gaat online met een  mooie selectie films. Helaas is niet alles vanuit Nederland te zien, maar een deel van het programma wel. En er zijn ook masterclasses, onder meer (op 29 april) van Claire Denis.
https://www.visionsdureel.ch/en/programme-2020/

My Darling Quarantine Short Film Festival

Website Talking Shorts organiseert een online festival voor korte films, in samenwerking met shorts festivals van over de hele wereld, waaronder het Nijmeegse Go Short, dat gepland stond van 1 tot 5 april. Elke week worden zeven korte films met het thema ‘dystopie’ online aangeboden, daarnaast is er een GoFundMe-pagina waarvan de opbrengsten gaan naar Artsen zonder Grenzen en culturele instanties.
https://www.talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festival

Overig

Bad Seed Teevee

Sinds 21 april zendt het YouTube-kanaal van Nick Cave & The Bad Seeds 24 uur per dag cliips, interviews en live-optredens uit, afkomstig uit het archief van de band, die zich genoodzaakt zag hun Europese tournee te verplaatsen. Het is niet bekend hoe lang de livestream zal doorgaan, dus grijp je kans zo lang het kan. 
https://www.youtube.com/watch?v=RbWdmZ7hXY4

10 Years with Hayao Miyazaki

De Japanse publieke omroep NHK biedt een vierdelige documentaire aan over animatielegende Hayao Miyazaki. De documentaire focust op de jaren 2003-2013 en volgt hem tijdens het maken van de film Ponyo uit 2008. De documentairereeks geeft zo een uniek inkijkje in Miyazaki’s werkproces. 
https://www3.nhk.or.jp/

Ghibli Museum

Nog meer Studio Ghibli, want je kunt nu virtueel het beroemde Ghibli Museum in Tokio bezoeken. Wekelijks wordt via het YouTube-kanaal van het museum een korte video gepost waarin de kijker wordt rondgeleid door een deel van het museum. 
https://www.youtube.com/channel/UCd1b2TUlpmDLU7YpPu889Lg/videos

Xangadix Lives!

Enkele jaren geleden maakten Yfke van Berckelaer en Bram Roza de documentaire Xangadix Lives!  over de Nederlandse horrorfilm en cultklassieker De Johnsons. De twee besloten onlangs de documentaire tot eind april gratis online beschikbaar te maken via Vimeo. Dus maak je op voor wat de Filmkrant omschreef als ’48 smakelijke minuten’. 
https://vimeo.com/400242680

MoMA

Het New Yorkse Museum of Modern Art heeft filmgerelateerde afleveringen van hun How to See-reeks gratis beschikbaar gemaakt via hun website. In de filmpjes van pakweg 12 minuten bespreken curatoren onderwerpen en genres als westerns, B-films en de cinema van eind 19e eeuw. 
https://www.moma.org/magazine/articles/259

Pawel Pawlikowski

De Poolse cineast Pawel Pawlikowski, bekend van zijn speelfilms Ida en Cold War, heeft via Vimeo een aantal van zijn documentaires gratis beschikbaar gemaakt. Zoals Serbian Epics, over de splijtende werking van extreem nationalisme, en Dostoevsky’s Travels, over de kleinzoon van de grote schrijver, zelf trambestuurder in Leningrad.   
https://vimeo.com/user20670040

It’s Such a Beautiful Day

Animator Don Hertzfeldt heeft zijn uur durende film It’s Such a Beautiful Day gratis beschikbaar gemaakt via Vimeo. Deze prachtige animatiefilm uit 2012 over de aan een niet nader gedefinieerde hersenziekte lijdende Bill is een mix van zwarte humor, surreële momenten en vooral een hartverscheurende duik in een op knappen staand menselijk brein. Met de code ‘IAMSTUCKINSIDE’ kun je dit meesterwerk gratis bekijken.

byNWR

byNWR is een passieproject van regisseur Nicolas Winding Refn, waarbij oude, vergeten films worden gerestaureerd en uitgebracht via zijn website. Normaal alleen toegankelijk met een account, maar nu voor iedereen beschikbaar. Toegegeven, van een aantal films snap je eigenlijk wel waarom ze zijn vergeten, maar zo nu en dan zit er een pareltje tussen. 
https://www.bynwr.com/

Imagine preview 

Imagine Film Festival maakte 24 maart bekend dat de editie van dit jaar afgelast is i.v.m. de verlengde corona-maatregelen. Een dag eerder met een speciaal voor Imagine ontwikkelde preview versie van de game ‘Sky Rekkrs’, ‘een “old school” multiplayer first-person shooter, met verschillende futuristische levels en bewegende delen, ruimteschepen en gebouwen die je tijdens het spelen kunt gebruiken.’
https://imaginefilmfestival.nl/ 

En verder

Uiteraard weten filmliefhebbers usual suspects aan streamingplatforms als Netflix, Disney+, Mubi en Cinemember blindelings te vinden, maar wij bij Cine brengen graag wat obscure alternatieven onder de aandacht:
Open Culture – deze site biedt films aan die zich in het publieke domein bevinden, dus gratis en voor niets te bekijken zijn. Met films van onder meer Hitchcock, Powell & Pressburger en Charlie Chaplin.
Internet Archive – nog een publiek domein-verzamelplaats, dit online archief met miljoenen boeken, internetsites en dus ook talloze films. 
Soviet Movies Online – een grote catalogus van films uit Rusland en de voormalige Sovjet-Unie met Engelse ondertiteling, te bekijken tegen een bescheiden vergoeding.
Eastern European Movies Online – zelfde principe, maar dan voor films uit (u raadt het al) Oost-Europa.  
Le Cinéma Club – elke week een gratis (korte) film, variërend van vroeg werk van gerenommeerde makers, tot gloednieuw werk van nog onbekende talenten. 
NoBudge – Een eclectische verzameling van shorts, speelfilms en documentaires die gemeen hebben dat ze gemaakt zijn door onafhankelijke makers met beperkte budgetten. 
Anarchist Film Archive – hopelijk blijft de anarchie buiten beperkt tot wat zotte hamsteraars, maar via deze site kun je binnen lekker losgaan met deze enorme catalogus aan anarchistische films.

Vind ons: