Nu de bioscopen gesloten zijn, talloze filmfestivals op losse schroeven staan en we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, zet Cine op een rijtje welke initiatieven er deze dagen uit de grond schieten om de filmliefhebber ook thuis aan z’n trekken te laten komen.

Mubi en Eye

Op dit moment kun je je via Eye aanmelden voor een gratis proefabonnement op Mubi van maar liefst negentig dagen. Mubi is een streamingplatform dat elke dag een film beschikbaar stelt die vervolgens dertig beschikbaar is. Oftewel: er is een constant wisselend aanbod van dertig films.  Het aanbod van Mubi is ideaal om films en filmmakers te ontdekken met verborgen parels uit recente jaren en vervlogen tijden. 
https://www.eyefilm.nl/over-eye/nieuws/90-dagen-gratis-film-kijken-op-mubi

Pathé trakteert 

Bioscoopketen Pathé biedt via hun eigen streamingdienst Pathé thuis van 6 t/m 28 april elke dag een gratis film van de dag aan. Er werd afgetrapt met Rambo: Last Blood  en Pathé belooft een gevarieerd aanbod. Je bekijkt de film gratis door een code in te wisselen die Pathé dagelijks deelt op social media. 
https://www.pathe.nl/pathetrakteert 

Cinetree

Cinetree is een streamingplatform dat films aanbiedt die zijn geselecteerd door een aantal vaste en wisselende curatoren, waaronder bekende Nederlanders als Joris Luyendijk en oprichter Hanna Verboom. Met de code ‘samenthuis’ bieden ze t/m 6 april hun selectie, met onder meer de documentaire Life, Animated, de subversieve coming of age-film Submarine en de geslaagde Willem Frederik Hermans-verfilming Beyond Sleep, gratis aan.
https://cinetree.nl/samenthuis

Vitamine Cineville

Voor wie bang was de komende tijd nergens meer terecht te kunnen met zijn of haar Cinevillepas is er nu Vitamine Cineville. Via een aan je pas gekoppeld account kun je de komende weken online films kijken die je anders met je pas had kunnen gaan zien De selectie is niet enorm groot, maar dat verlicht dan wel weer de keuzestress. 
https://vitamine.cineville.nl/nl/ 

IDFA

Documentairefestival IDFA biedt op haar site een enorme selectie documentaires gratis aan. Ruim driehonderd korte, middellange en lange films uit alle uithoeken van de wereld. Naast deze gratis collectie, zijn er ook nog talloze documentaires tegen een kleine vergoeding te bekijken. De komende tijd zullen we op Cine zo nu en dan een selectie van tips geven uit het enorme aanbod.
https://www.idfa.nl/nl/info/bekijk-films-online

Picl

Er zijn natuurlijk tal van streamingdiensten, maar we tippen Picl toch even afzonderlijk, omdat hier films te zien zijn gelijktijdig met de bioscooprelease. En nu bioscoopbezoek er even niet in zit, is Picl dus een mooi alternatief. En, niet onbelangrijk, het aankoopbedrag gaat naar een van de 23 aan Picl verbonden filmtheaters en die kunnen de steun momenteel goed gebruiken. 
https://picl.nl/films/ 

HBO

HBO biedt een deel van zijn aanbod momenteel gratis aan. Het filmaanbod kent vooral familievriendelijke titels zoals Happy Feet 2 en Storks, maar het serieaanbod is prima te pruimen met klassiekers als Six Feet Under , The Wire enThe Sopranos. Het gratis aanbod geldt vooralsnog alleen in de maand april, dus dat wordt flink doorbingen. 
https://www.hbo.com/hbo-news/watch-hbo-free-no-subscription

MoMA

Het New Yorkse Museum of Modern Art heeft filmgerelateerde afleveringen van hun How to See-reeks gratis beschikbaar gemaakt via hun website. In de filmpjes van pakweg 12 minuten bespreken curatoren onderwerpen en genres als westerns, B-films en de cinema van eind 19e eeuw. 
https://www.moma.org/magazine/articles/259

Pathé Thuis

Het VOD-platform van Pathé maakt de komende tijd films beschikbaar voor huur die nog maar net uit de bioscoop waren of zelfs draaiden op het moment dat bioscopen hun deuren moesten sluiten. Op dit moment gaat het om een aantal films uit de stal van Universal, waaronder Emma en The Invisible Man. Wellicht dat andere maatschappijen hun voorbeeld volgen. 
https://www.pathe-thuis.nl/ 

Film1

Klanten van KPN en Ziggo krijgen momenteel gratis toegang tot de Film1-kanalen op televisie. Het aanbod varieert van recente films tot klassiekers en films voor het hele gezin. Een greep uit de gids van aankomende week: Under the Skin, Guess Who’s Coming to Dinner, Kick-Ass, Bohemian Rhapsody en Serpico. Voor elk wat wils dus.
https://www.film1.nl/tvgids/

10 Years with Hayao Miyazaki

De Japanse publieke omroep NHK biedt een vierdelige documentaire aan over animatielegende Hayao Miyazaki. De documentaire focust op de jaren 2003-2013 en volgt hem tijdens het maken van de film Ponyo uit 2008. De documentairereeks geeft zo een uniek inkijkje in Miyazaki’s werkproces. 
https://www3.nhk.or.jp/

Xangadix Lives!

Enkele jaren geleden maakten Yfke van Berckelaer en Bram Roza de documentaire Xangadix Lives!  over de Nederlandse horrorfilm en cultklassieker De Johnsons. De twee besloten onlangs de documentaire tot eind april gratis online beschikbaar te maken via Vimeo. Dus maak je op voor wat de Filmkrant omschreef als ’48 smakelijke minuten’. 
https://vimeo.com/400242680

Pawel Pawlikowski

De Poolse cineast Pawel Pawlikowski, bekend van zijn speelfilms Ida en Cold War, heeft via Vimeo een aantal van zijn documentaires gratis beschikbaar gemaakt. Zoals Serbian Epics, over de splijtende werking van extreem nationalisme, en Dostoevsky’s Travels, over de kleinzoon van de grote schrijver, zelf trambestuurder in Leningrad.   
https://vimeo.com/user20670040

It’s Such a Beautiful Day

Animator Don Hertzfeldt heeft zijn uur durende film It’s Such a Beautiful Day gratis beschikbaar gemaakt via Vimeo. Deze prachtige animatiefilm uit 2012 over de aan een niet nader gedefinieerde hersenziekte lijdende Bill is een mix van zwarte humor, surreële momenten en vooral een hartverscheurende duik in een op knappen staand menselijk brein. Met de code ‘IAMSTUCKINSIDE’ kun je dit meesterwerk gratis bekijken.

byNWR

byNWR is een passieproject van regisseur Nicolas Winding Refn, waarbij oude, vergeten films worden gerestaureerd en uitgebracht via zijn website. Normaal alleen toegankelijk met een account, maar nu voor iedereen beschikbaar. Toegegeven, van een aantal films snap je eigenlijk wel waarom ze zijn vergeten, maar zo nu en dan zit er een pareltje tussen. 
https://www.bynwr.com/

Filmkrant en Eyelet

De Filmkrant gaat per direct een samenwerking aan met Eyelet, een VOD-platform dat, zoals de Filmkrant in haar aankondiging schrijft ‘rechthebbenden van films [verbindt] met uitgevers over de hele wereld.’ Wie een film kijkt via het platform ‘zorgt ervoor dat de rechthebbenden van de film eerlijk betaald worden, en steunt bovendien de Filmkrant, dat een percentage van de opbrengst ontvangt.’ Want nu de bioscopen dicht zijn, zijn het ook voor De Filmkrant (normaal gedistribueerd in bioscopen) lastige tijden.
http://filmkrant.nl/tag/eyelet/

My Darling Quarantine Short Film Festival

Website Talking Shorts organiseert een online festival voor korte films, in samenwerking met shorts festivals van over de hele wereld, waaronder het Nijmeegse Go Short, dat gepland stond van 1 tot 5 april. Elke week worden zeven korte films met het thema ‘dystopie’ online aangeboden, daarnaast is er een GoFundMe-pagina waarvan de opbrengsten gaan naar Artsen zonder Grenzen en culturele instanties. In deze eerste week zijn onder meer korte films uit Griekenland en IJsland te zien.
https://www.talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festival

Imagine preview 

Imagine Film Festival maakte 24 maart bekend dat de editie van dit jaar afgelast is i.v.m. de verlengde corona-maatregelen. Een dag eerder met een speciaal voor Imagine ontwikkelde preview versie van de game ‘Sky Rekkrs’, ‘een “old school” multiplayer first-person shooter, met verschillende futuristische levels en bewegende delen, ruimteschepen en gebouwen die je tijdens het spelen kunt gebruiken.’
https://imaginefilmfestival.nl/ 

Movies That Matter op Picl

Het Movies That Matter Festival in Den Haag zag zich genoodzaakt de boel te annuleren, maar dat heeft ze niet uit het veld geslagen. Een aantal van de films uit het programma zal online worden aangeboden via thuisbioscoop Picl. Ook zullen er op de site van MTM interviews met makers verschijnen. De films zijn vanaf 20 maart beschikbaar op Picl voor de prijs van een bioscoopkaartje (€8,50). Houd Cine in de gaten voor een verslag van dit online festival.
https://www.moviesthatmatter.nl/festival/programma/festival-online

DCEFF 2020 Online

Nog een festival dat online gaat is het Environmental Film Festival in Washington D.C., dat (de naam zegt het al) films vertoont die raken aan milieu- en klimaatkwesties. Naast een aantal lange speelfilms en documentaires, zoals Todd Haynes’ Dark Waters en het voor een Oscar genomineerde Honeyland, is er vooral een groot aanbod aan korte documentaires die gratis (en deels ook vanuit Nederland) te bekijken zijn. Nog t/m 31 maart. 
https://dceff.org/2020online/

Cinedans WEB

Ook Cinedans, dat zou plaatsvinden in Eye, komt met een online-editie van hun festival. Het festival biedt een selectie van dansfilms en zal van 25 t/m 29 maart dagelijks films online beschikbaar stellen die te zien zijn t/m 30 maart, waaronder een aantal surprise shorts. Houd Cine in de gaten voor een verslag van dit online festival!   
http://cinedans.nl/

En verder

Uiteraard weten filmliefhebbers usual suspects aan streamingplatforms als Netflix, Disney+, Mubi en Cinemember blindelings te vinden, maar wij bij Cine brengen graag wat obscure alternatieven onder de aandacht:
Open Culture – deze site biedt films aan die zich in het publieke domein bevinden, dus gratis en voor niets te bekijken zijn. Met films van onder meer Hitchcock, Powell & Pressburger en Charlie Chaplin.
Internet Archive – nog een publiek domein-verzamelplaats, dit online archief met miljoenen boeken, internetsites en dus ook talloze films. 
Soviet Movies Online – een grote catalogus van films uit Rusland en de voormalige Sovjet-Unie met Engelse ondertiteling, te bekijken tegen een bescheiden vergoeding.
Eastern European Movies Online – zelfde principe, maar dan voor films uit (u raadt het al) Oost-Europa.  
Anarchist Film Archive – hopelijk blijft de anarchie buiten beperkt tot wat zotte hamsteraars, maar via deze site kun je binnen lekker losgaan met deze enorme catalogus aan anarchistische films.