Puck & Hans – Made in Holland

Sjoerd schreef in zijn festivalverslag al over een aantal documentaires die op het Nederlands Film Festival in première gaan. Puck & Hans – Made in Holland is een van de docu’s. Geregisseerd en geschreven door Peter Wingender, is de film een lieflijk portret geworden van een iconisch Nederlands ontwerpersduo. Naast Puck en Hans komen ook andere prominenten uit de Amsterdamse scene aan bod, zoals de zusjes uit Loïs Lane, maar ook Teach-In zangeres Getty Kaspers. Wingender volgde het duo over de periode van een jaar, in aanloop naar hun tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Wingender zorgt ervoor dat niet Puck en Hans het middelpunt van de film zijn — ze zijn slechts bijrijder tijdens hun eigen avontuur. Meer nog dan een documentaire over de het duo, is Made in Holland vooral een schets van een vervlogen tijd. Een tijd waarin je van Den Haag naar Amsterdam kon rijden, door de stad kon wandelen en een leeg winkelpand op het Rokin vinden. Om dat pand de volgende dag te bestieren.

Een tijd waarin de naam van Puck & Hans synoniem staat voor uitdagende avant-gardistische kleding (‘wij maken kleding, geen mode’) en prachtige kunstzinnige etalages. Ondanks het uitblijven van internationaal succes, zijn Puck en Hans echte Nederlandse iconen. Ze zijn nog steeds eigenzinnig en tijdloos gekleed, hebben nuchtere humor (de overstap naar Parijs voelde niet goed vanwege het ontbreken van speeltuintjes) en vertellen graag en in detail over ‘hun’ tijd als fakkeldragers van de Nederlandse mode scene.

De documentaire zelf mist behalve een spanningsboog ook een duidelijk verhaal – zaken die mode docu’s als We Margiela of Dior et Moi wel hebben. Of als we het over iconische Nederlandse duo’s hebben; Viktor & Rolf: Because you’re worth it! Dat weerhoudt Made in Holland er niet van om op typische Puck & Hans manier te eindigen: optimistisch, nuchter en vol stijl en humor.

 

 

Vind ons: