
Preview Movies That Matter 2019
Het Movies That Matter Filmfestival biedt elk jaar een fascinerende selectie van films die gaan over mensenrechten variërend van speelfilms tot documentaires. Wij blikken alvast vooruit op spraakmakende titels die je de komende editie kunt zien.
Movies That Matter is het grootste filmfestival van Den Haag en duurt bijna twee weken. Binnen het huidige aanbod van filmevenementen heeft het een unieke plek. Het is een geëngageerd festival dat door middel van publieksfilms maar ook confronterende documentaires het debat probeert aan te wakkeren en de bezoeker te betrekken. Dat zie je ook terug in een de vele Q&A’s en verdiepende nagesprekken die naast de screenings plaatsvinden.
Wat speelfilms betreft heeft het festival dit jaar de nieuwe film van Sam de Jong (Prins) weten te strikken. Goldie nam hij in de Verenigde Staten op en gaat over over een tienermeisje dat opgroeit in armoede. Als haar ouders plotseling zijn verdwenen dreigt de kinderbescherming haar zusjes mee te nemen. Zij vlucht daarom van huis. Dat schrijnende gegeven wordt gecontrasteerd met scènes waarin zij een videoclip opneemt en droomt over een carrière als popster. De Jongs frisse stijl herken je gelijk terug in deze film die mooi balanceert tussen hard realisme en de verleidelijke droomwereld van popmuziek.

LGBT-rechten komen terug in The Miseducation of Cameron Post. Een portret van een lesbisch tienermeisje gespeeld door Chloë Grace Moretz. Nadat zij betrapt wordt met haar vriendin sturen haar ouders haar naar een christelijk jeugdkamp waar aan gay conversion therapy wordt gedaan. Ze komt zo in contact met andere tieners die van hun verboden seksuele lusten genezen moeten worden. Toch leidt deze ontmoeting met soortgenoten tot het besef dat zij zich moeten verzeten tegen de conservatieve en onmenselijke moraal van het instituut.
Van de geprogrammeerde docu’s is Drømmeland een geestig inkijkje in het leven van iemand die zich compleet wil isoleren van de moderne maatschappij. Hij gaat ver van de beschaving, in een houten hut in de Noorse bergen wonen. Op droge en komische wijze volgt regisseur Joost van der Wiel deze man die uit de klauwen van onze tijd wil ontsnappen. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en kan hij geen afstand doen van het internet. Met zijn smartphone blijft hij nog in contact met een wereld die hij het liefst zou willen ontvluchten.

De opzienbarende documentaire Cold Case Hammarskjöld werpt een nieuw licht op een mysterieus ongeluk. De Deense regisseur Mads Brügger (The Ambassador) onderzoekt in de film hoe VN-secretaris Dag Hammarskjöld om het leven kwam. Zijn vliegtuig stortte in 1961 in de Congo neer, maar was het een ongeluk of een aanslag? Brügger komt gaandeweg achter iets veel groters dat alle zijn bevindingen lijkt te overschaduwen.
Tot slot komt het milieu ook ruim aan bod op het festival en de documentaire Youth Unstoppable: The Rise of the Global Youth Climate Movement haakt in op de huidige protesten die wereldwijd worden georganiseerd. Uniek is daarbij dat regisseur Slater Jewell-Kemker zelf nog een tiener is en haar activistische vrienden op de voet volgde in een periode van tien jaar. Zo ontstaat een intiem en oprecht beeld van een generatie die zich in toenemende mate bewust wordt van de gevolgen van klimaatverandering en daarom het heft in eigen handen neemt.
Movies that Matter filmfestival, vrijdag 22 maart t/m zaterdag 30 maart, Filmhuis Den Haag & Theater aan het Spui. Meer informatie: moviesthatmatter.nl