De oudste studentenstad van Nederland staat weer volop in het teken van film. Deze week start het Leiden International Film Festival (LIFF) in de Sleutelstad. Bij Cine kijken Marloes den Hoed en George Vermij alvast naar het programma en pikken er de pareltjes uit.

Het LIFF is al een aantal jaar aan het uitgroeien tot een serieuze speler binnen het Nederlandse festivalcircuit. Aan ambitie geen tekort als je ziet hoe de organisatie Amerikaans talent naar Nederland weet te halen met de American Indie Competition. Al eerder was de up-and-coming regisseur Alex Ross Perry te gast (later meer over zijn nieuwste film) en kon je indie hitjes zoals Whiplash en Earl me and the dying girl op het festival ontdekken.

Dit jaar kan jij je ook weer laten verrassen door nieuw Amerikaans talent. In Brigsby Bear volgen wij dertiger James, een obsessieve fan van een obscuur kinderprogramma. Als zijn geliefde show eindigt probeert hij het verhaal zelf voort te zetten door in de huid van het personage Brigsby Bear te kruipen. Creatief zijn ook de geliefden in Band Aid die hun relatie weer wat sjeu willen geven door liedjes te schrijven over hun ruzies.

Naast Amerikaanse cinema legt het LIFF ook de focus op Scandinavische cinema in het programmaonderdeel Nordic Watching. Binnen die selectie is de nieuwe film van Joachim Trier (Reprise, Louder Than Bombs) te zien: het bovennatuurlijke en met subtiele horrorelementen gehulde liefdesverhaal Thelma. Ook wordt Ruben Östlunds kunstwereldsatire The Square vertoond die op Cannes de Gouden Palm won voor beste film. In het reguliere programma kan je trouwens nog kiezen uit het werk van bekende filmgrootheden zoals Michael Haneke met zijn nieuwste familiedrama Happy End en Richard Linklater. Zijn Last Flag Flying is een intiem portret van oorlogsveteranen die een gesneuvelde krijgsbroeder gaan begraven.

Een van de vertoningen om in het bijzonder naar uit te kijken is die van de prachtige science fiction animatiefilm Fantastic Planet waarbij de jonge Nederlandse pianist en organist Matteo Mijderwijk de film live van een soundtrack zal voorzien. Naast deze nieuwe soundtrack zal de film live van dialoog worden voorzien door de Leidse theatergroep Al Dente. Vierenveertig jaar geleden won de film de Special Prize op het Cannes Film Festival en anno 2017 is Fantastic Planet nog steeds een schitterende, vervreemdende trip en een feest voor liefhebbers van animatie en science fiction.

Daarnaast wordt in de American Indie competitie Golden Exits, de nieuwe film van Alex Ross Perry, vertoond. Perry kan met recht een van de grootste indie talenten van dit moment worden genoemd. In Golden Exits verhuist de jonge, beeldschone Naomi naar Brooklyn om stage te lopen in het archief van een kennis van de familie. Dat blijft niet zonder consequenties: Naomi brengt ongewild het hoofd van alle mannen in haar sociale kring op hol. De films van Perry kenmerken zich door de wat bijtende humor en volop navelstaarderige, irritante personages in wie je gemakkelijk je eigen vrienden, familie en kennissen herkent. Golden Exits werd eerder dit jaar al tijdens Pluk de Nacht vertoond; we schreven toen al lovend over de film. De vorige films van Perry hebben de Nederlandse bioscopen niet gehaald – Golden Exits is nu typisch zo’n film om de reis naar Leiden voor te maken.

Ook buiten competitie vertoont LIFF allerlei pareltjes. Bijvoorbeeld het Duitse Wilde Maus; het regiedebuut van acteur Georg Hader waarvoor hij ook het scenario schreef en waarin hij zelf de hoofdrol vertolkt. In deze geestige tragikomedie raakt een muziekrecensent zijn baan bij de krant kwijt. Uit verbolgenheid besluit hij zo vaak mogelijk de auto van zijn baas te vernielen en houdt hij zijn omgeving voor de gek door te doen alsof hij nog steeds voor de krant werkt. Terwijl het steeds moeilijker wordt om die leugen vol te houden raakt zijn vriendin, die niets liever wil dan een kind krijgen, maar niet zwanger. Met Wilde Maus laat Hader zien dat hij niet alleen als acteur maar ook in de regie en als scenarioschrijver uitstekende kwaliteit af kan leveren.

Er is dus veel moois te zien op het LIFF en Cine zal er ook zijn. Check onze site daarom voor exclusieve festivalverslagen en LIFF-recensies!