Het Architecture Film Festival Rotterdam gaat woensdag van start. George Vermij blikt alvast vooruit op een gevarieerd film- en debatprogramma over de uitdagingen waar architecten en stedenbouwers in deze woelige tijden mee kampen.

Het AFFR bestaat tien jaar en doet het goed. Om dat feit te vieren zal het festival vanaf nu jaarlijks plaatsvinden. Aan belangstelling voor het thema dus geen gebrek en het programma van 2018 bevat zoals voorgaande edities vooral documentaires over architecten, gebouwen en stedenbouw. Hier en daar zit er nog een speelfilm tussen die is uitgekozen wegens zijn unieke filmische visie op architectuur, en dit jaar is dat de klassieker Brazil van Terry Gilliam.

Deze editie heeft Building Happiness als naam gekregen en neemt de maatschappelijke verantwoordelijkheid van architecten en stedenbouwers onder de loep. Er wordt op een steeds grotere schaal gebouwd en er is sprake van economische groei. Architectuur wordt daarbij door velen gezien als een prestigieus middel om een stad of buurt meer elan te geven. Tegenover die ontwikkeling is er het besef dat die groei ook neveneffecten heeft. De kloof tussen arm en rijk groeit en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds tastbaarder. In hoeverre kunnen architecten en stedenbouwers oplossingen bieden? En is het mogelijk om het geluk van iedereen daarbij te vergroten?

Die uitdagingen komen terug in de indringende documentaire Cartucho die zich richt op de geschiedenis van de crimineelste wijk van Bogota. Daaruit blijkt dat er alleen met plannen geen sociale problemen kunnen worden opgelost. Net zo grimmig is Melting souls over de meest vervuilde stad ter wereld: Norilisk. Deze Siberische stad die door dwangarbeiders onder Stalin  werd opgetrokken heeft een vergiftigde atmosfeer en de grond is zwaar verontreinigd. Toch wonen er mensen en deze film laat zien hoe zij ondanks die moeilijke omstandigheden er het beste van maken.

Het AFFR heeft natuurlijk ook wat portretten van prominente figuren binnen die discipline. Kunstenaar Gordon Matta Clark is vooral een bijzondere figuur en hij staat centraal in Crossed words: Matta Clark friends. In zijn korte leven introduceerde hij een anarchistische kijk op onze gebouwde omgeving. Zijn Anarchitecture, vol vrolijke rebellie, is nog steeds van grote invloed op het werk van hedendaagse architecten en kunstenaars. Daarbij ging Matta Clark zo ver om gebouwen doormidden te zagen of grote gaten te hakken in muren. Veel van deze performances werden ook gefilmd en zijn in de documentaire terug te zien. Tegenover dit portret van een rebel is er ook aandacht voor gevestigde grootheid Frank Lloyd Wright. In Frank Lloyd Wright: The man who built America reis je af naar een aantal van zijn ontwerpen om erachter te komen wat het geheim is van zijn organic architecture.

En natuurlijk is er ook ruimte voor het veranderende gezicht van de stad tijdens het festival. In The lost landscapes of New York gebruikt auteur, archivaris en filmmaker Rick Prelinger, een verzameling van 6000 korte, educatieve, promotionele en amateurfilms als basis voor een speciale lezing over de filmgeschiedenis van New York.

Het AFFR vindt plaats van 10 tot en met 14 oktober in Lantaren Venster in Rotterdam. Kijk hier voor het complete programma.