Eigenlijk wilde ik niet eens iets op papier zetten over Precious Cargo. Maar aangezien ik anderhalf uur heb uitgezeten moet daar toch een bepaald resultaat tegenover staan. Zoals je al merkt aan de toon ben ik niet echt positief – de film is dan ook niet echt geslaagd. Echt niet.

Soms heb je zo’n avond waarop je zin hebt in een film die niet bol staat van gelaagdheid en symboliek. Een actiefilm die je over je heen kunt laten komen. Snelle cuts, geweld, opbouwende spanning naar een gewelddadig climax – dat soort dingen. Uit die motivatie putte ik ook toen Precious Cargo op de rol stond. Met een gevoel van teleurstelling en een drang naar het kijken van een betere film voordat ik kon slapen tot gevolg.

precious cargo nederland

Precious Cargo draait om een overval. Karen, een dief gespeeld door Claire Forliani, pikt een klus in van crimeboss Eddie (Bruce Willis). En oh, wat verlang je terug naar de Willis uit onder andere Die Hard. Toen hij nog écht goede actiefilms maakte. In een andere hoofdrol nog een boef. Gespeeld door Mark-Paul Gosselaar – die na Saved By The Bell een reeks aan matige films op zijn naam heeft geschreven en er bij deze nog eentje aan toevoegt. Jacks partner in crime Logan (Jenna B. Kelly) is het enige lichtpuntje van Precious Cargo. Een prachtige vrouw in een goede rol.

Al na een paar minuten belanden we in een (hoe kan het ook anders) speedboot-achtervolging, waarbij heel veel geschoten wordt en niemand wordt geraakt. Er wordt op zo’n grote schaal niemand geraakt dat het doet denken aan de vroege James Bond-films. Of The A-Team. Jack en Karen besluiten samen te werken en om het goed te maken met Eddie moeten ze een nieuwe kraak zetten: het stelen van 30 miljoen aan diamanten.

Dit soort actiefilms kunnen op verschillende manieren werken. Door een hele goede cast, een duistere setting en dito script, in-your-face geweld of zelfs geslaagde humor. Helaas slaagt Precious Cargo erin om al die facetten niét aan te pakken, met een niet grappig geheel tot gevolg.

Precious Cargo lijkt geen release in de bioscoop in Nederland te krijgen, en dat is ook helemaal niet erg. Misschien iets voor tijdens een uitgebluste zondagavond, als je echt niets meer op Netflix kunt vinden.