
Stunts & Slapstick: Police Story
Voor deze review reizen we af naar Hongkong: de voormalige Engelse kolonie is het epicentrum van de Chinese filmindustrie, en lanceerde de filmcarrières van sterren als Bruce Lee, Maggie Cheung, Andy Lau, Tony Leung en Jackie Chan. De laatste specialiseerde zich in films met een uitgekiende combinatie van stunts en slapstick. Hierdoor ontwikkelde Chan een ongekende populariteit, die hem uiteindelijk ook naar Hollywood bracht. Maar behalve als acteur, werkte Chan ook als regisseur en stuntcoördinator. Een voorbeeld van een film waar al zijn kwaliteiten in samenkomen, is Police Story (1985).
Een vredig dorp bij Hongkong: buurtbewoners doen de was en drinken koffie aan de bar van een geïmproviseerd café. Een auto stopt langs de weg, en een kalende man houdt een moderne draadloze telefoon tegen zijn oor. De dubieuze overdracht gaat geheel volgens plan. Entrée Jackie Chan, gestoken in een kleurloze overall. In zijn oor hangt een microfoontje. De halve politiemacht is opgetrommeld om de crimineel in te rekenen. Wegen worden versperd, en verspreid over het dorp mengen agenten zich met burgers. De missie mag niet fout gaan.
Uiteraard gaat het fout. Een toevallige blik van een handlanger in de goede richting brengt de criminelen op het spoor van de politie. Het leidt tot een spectaculaire stuntrace over een heuvel met een dubbeldekker bus en Jackie Chan in Chuck Taylor’s. Chan wordt de held van de dag en is al snel de reizende ster van het korps. In enkele rake beelden wordt Chan weggezet als de nieuwe publiekslieveling. (Chan als motoragent. Chan als kustwacht. Chan als voorvechter van de oorlog tegen drugs.) Dit zet natuurlijk kwaad bloed bij het criminele meesterbrein die door Chan is ingerekend. Hij zweert wraak en Chan is gedwongen zijn naam te zuiveren.
Uit bovenstaande samenvatting spreekt al duidelijk dat Police Story geen vernieuwend verhaal biedt. Toch is het een heerlijke frisse actiefilm. Redder in nood is ondubbelzinnig Jackie Chan. De openingsscène zet de toon voor de rest van de film. Het ene moment hangt Chan aan het busraam met niets minder dan een paraplu. Het volgende moment eindigt de race over heuvel en weg in een stand off tussen bus en een simpele personenauto met Chan ervoor. Maar ook de overige actiescènes zijn van hoog niveau, met als uitsmijter de laatste confrontatie van Chan en beroepscrimineel #1 in een winkelcentrum. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de aanwezige meubilair en koopwaar. Tegelijkertijd roepen deze scènes de vraag op: is dit make-up of zijn dit echte verwondingen?
Naast Jackie Chan zien we een hele jonge Maggie Cheung als zijn vriendin May. Pruilend kijkt ze toe hoe Chan bijvoorbeeld zijn eigen verjaardag verpest. De lieve May heeft een tegenpool in Selina Fong (Brigitte Lin). Fong is een vrouw met twee gezichten, en is de inzet van de strijd tussen Chan en de maffiabaas. De relatie van Chan met de twee vrouwen is een dankbare bron van slapstickachtige situaties. Chan heeft de opdracht om Fong te beschermen, maar zij lijkt weinig onder de indruk van de ernst van de situatie. Dus huurt Chan een partner in om haar schrik aan te jagen. Fong blijkt echter doortastender dan gedacht. Als Chan haar meeneemt naar zijn appartement, denkt May een rivale te hebben en loopt boos weg. De poging van Fong om de relatie te lijmen mislukt door Chan’s grote mond. Het komt uiteindelijk echter altijd goed.
Police Story levert een leuke avond met spannende actie en grappige situaties. Zin in een tripje naar Hongkong? Dan is Police Story een goede keuze.