Planet Beauty #NFF2016

 

Het Nederlands Filmfestival is weer van start gegaan en dat betekent dat we ook weer op zoek kunnen naar talent van eigen bodem. Er draaien de nodige (kortere) films van jonge regisseurs en regisseuses die de aandacht proberen op te eisen. Dat lukt soms, en soms ook niet. Planet Beauty hangt daar wat dat betreft precies tussen in.

De film is gemaakt door Emma Westenberg – hoewel we er achteraf achter komen dat Sarah Arnolds ook een grote rol heeft gespeeld in alle facetten van de film, dus bij deze vermelden we die er ook even bij. Planet Beauty valt positief op door het decor: de film is geschoten in een pas gerenoveerd sanatorium ergens op de heide – en herbergt een perfecte locatie voor de schoonheidskliniek uit de film. Waar gaat het over?

De focus op schoonheid is een thema dat vaker wordt aangesneden, en dat is niet voor niets. Het schoonheidsideaal houdt ons steeds vaker in haar greep – met alle gevolgen van dien. Zagen we laatst The Neon Demon dit al tot een extreme beeltenis brengen, in Planet Beauty is het meer recht toe recht aan. De jonge arts Bonnie begint met werken in een kliniek, waar ze al snel uitgroeit tot een veelgevraagde arts. Haar cosmetische ingrepen zijn gericht op het mooier maken van cliënten, en niet zozeer op het vervullen van hun wensen.

Het plot ontvouwt zich als er een ‘wedstrijd’ binnen de kliniek is waarbij de baas één arts uitkiest die naar Amerika mag afreizen om daar bij een Amerikaanse kliniek te gaan werken. Waarom die baas zijn beste medewerkers daar aflevert wordt niet duidelijk – net zo min waarom deze competitie op TV zou worden uitgezonden. Maar laten we ons niet concentreren op de slordige details. De sfeer is goed neergezet – al doet de klinische omgeving dat eigenlijk zelf al. Bonnie stort zich op die wedstrijd en al snel slaat ze door in haar zucht naar het creëren van schoonheid, zowel bij cliënten als bij zichzelf.

Groot hoogtepunt is Sigrid ten Napel, die de rol van Bonnie heel serieus lijkt te hebben genomen. Haar acteerprestaties doen in deze korte film niet onder voor elke willekeurige speelfilm die ze heeft gedaan. Zij redt de film dan ook, aangezien het verhaal op zichzelf niet sterk genoeg is om Planet Beauty een onuitwisbare indruk achter te doen laten.  Als de ‘grote namen’ van de Nederlandse filmwereld nu wat beter zouden opletten, is hier het meisje dat jullie reeks aan boekverfilmingen wel tot een goed het einde zou kunnen brengen. Wat een ster.

Vind ons: