Only lovers Left Alive

 

Toen ik de omschrijving van Only Lovers Left Alive voorbij zag komen, overwon mijn nieuwsgierigheid het van mijn desinteresse in horrorfilms. Adam en Eve zijn eeuwenoude geliefden maar samen leven is voor hen lastig. Adam is depressief en pessimistisch, in tegenstelling tot Eve, zij is de lichtheid zelve en probeert overal het mooie in te zien. Als Adam dreigt te verdrinken in zijn donkere buien besluit Eve hem op te zoeken. Adam vrolijkt op! Dan staat Ava, de zus van Eve, onaangekondigd op de stoep.

Only Lovers Left Alive is een romantisch verhaal met een lichte uitdaging, Adam en Eve zijn namelijk vampiers. Ook zus Ava is vampier, ze is jong, naïef en dol op avontuur en vertegenwoordigt alle clichés van vampiers. Bovendien is Ava verzot op vers mensenbloed en denkt daarbij niet na over de gevolgen. Adam en Eve hebben hun lesjes al geleerd, zij leven voorzichtig, zuinig en teruggetrokken van de wereld.

Regisseur Jim Jarmusch wilde eigenlijk geen film over vampiers maken, maar juist een prachtig liefdesverhaal met aandacht voor natuur en vriendschap. Toen hij de karakters begon te ontwikkelde kwam hij er stap voor stap achter dat Eve en Adam wel degelijk vampiers waren. Hij castte Tilda Swinton en Tom Hiddleston voor de hoofdrollen en gaf Mia Wasikowska en John Hurt een bijrol, een fijne combinatie acteurs om naar te mogen kijken.

Only lovers left alive

Jarmusch staat bekend om zijn wat tragere films, langzame opbouw en aandacht voor details. De wereld die hij in Only Lovers Left Alive creëert is prachtig en realistisch. Adam en Eve komen over als eeuwenoude zielen die op allerlei belangrijke momenten in de geschiedenis aanwezig waren. Ze hebben vriendschappen gekend met meesters van de vorige eeuwen maar lopen niet met deze kennis te koop. Ze blijven nederig en realiseren zich dat hun manier van leven op elk moment kan ophouden. Toch is de film wat mij betreft te traag, het punt van ommekeer (de aankomst van Ava) laat te lang op zich wachten.

Met traagheid als enige grote minpunt is Lovers een fijne film om te bekijken, absoluut eentje die je als arthouse liefhebber niet mag missen. Het voelt alsof je naar een klassiek theaterstuk kijkt met goede acteurs en oog voor detail. Wil je liever veel bloedvergieten zien, snelheid en echte fysieke gevechten? Dan raad ik je aan om deze film over te slaan. Heb je zin in een écht verhaal, met een bovennatuurlijk tintje, dan is dit je film.

Image credit: The Other Journal.com

Vind ons: