Op zoek naar sneeuw in januari

 

Het prille begin van 2016 belooft een heleboel voor film-minnend Nederland. Maar ook voor Cine en de redactie wordt het een spannend jaar. Niet in de laatste plaats vanwege het magazine dat wij willen uitgeven. (klik!) Hieronder volgt de eerste editorial van het jaar, waarin we januari aftrappen, het thema bekendmaken en vooruitblikken op de films die in première gaan. Welkom terug op Cine.

Al Gore heeft ons gewaarschuwd, de klimaattop in Parijs MOEST doorgang vinden, en het is de warmste winter ooit gemeten. De ‘winter’ waarin een lentejas met stevige trui toereikend is. Zoals het gevoel dat je krijgt wanneer een voor lief genomen partner de biezen pakt, zo is het gevoel met de huidige stand van het klimaat. Ik had nooit gedacht dat ik de winter zo zou missen, maar nu het vervagen van seizoenen daadwerkelijk gaat gebeuren ben ik zeer meewarig gesteld. Vandaar dat we bij Cine het wintergevoel gaan forceren met de beste ijskoude films.

Fargo mag daarom niet missen in onze lijst met classics, maar verwacht ook In Bruges, Into the Night, The Thing, Snowpiercer, en een van mijn favoriete films allertijden: Groundhog Day. Maar er zijn ook een aantal nieuwe releases die mooi in dit thema vallen. Zo is er Tarantino’s nieuwe film The Hateful Eight, dat zich afspeelt tegen de ijzig witte sneeuwvlaktes van Wyoming. Over die andere film met ijzige achtergrond schreef Roeland al lovende woorden, deze maand kun je zijn gelijk bevestigen in de bioscoop, zodra The Revenant gaat draaien.

Natuurlijk zijn er ook premières die buiten dit thema vallen, maar wel een plaats op Cine verdienen. Denk aan Elser, Brooklyn, Tom Hardy’s dubbelspel in de Britse misdaadfilm Legend, de boksfilm in het Rocky-universum Creed en het op Herman Melvilles geïnspireerde In The Heart of the Sea.

Dus, veins samen met Cine de uitblijvende winter. En mocht het tegen de verwachting in toch nog vriezen deze maand, rol je dan nog eens lekker in je favoriete deken en kijk met weemoed uit naar de aanstaande zomer.

Een fijne januari en een goed 2016.

 

Dandyano

Vind ons: