Met het verschijnen van het boek Harry Potter and the Philosopher’s Stone in 1997 maakte de wereld kennis met de wondere tovenaarswereld geschapen door J.K. Rowling. Het universum waar de tovenaarsleerling zich in bevindt lijkt enigszins op de onze, maar introduceert ook een heel aantal fantasievolle nieuwe elementen. Een daarvan is de semi-contact sport Zwerkbal (of Quidditch, in het Engels). Het op vliegende bezemstelen gespeelde Zwerkbal doet zijn intrede al in het eerste boek, en speelt een belangrijke rol in het leven en de avonturen van Harry. Hij blijkt een natuurtalent, en zijn ontwikkelende vliegvaardigheden redden hem en zijn vrienden vele malen het leven. Als in 2001 de eerste film verschijnt vormen de rondvliegende sporters in de arena van Zwerkbal een mooi CGI-plaatje.

Het originele spel wordt gespeeld door twee teams, elk bestaande uit zeven spelers: drie jagers, een wachter, twee drijvers en een zoeker. De jagers proberen punten te scoren door de Slurk (een ronde bal) door één van de drie hoepels te slaan, terwijl de wachter de hoepels bewaakt. De drijvers slaan met hun knuppels de Beukers (harde ijzeren ballen) richting hun tegenstanders om ze te dwarsbomen. De zoeker op zijn beurt speurt het veld af naar de waardevolle Gouden Snaai: een klein beweeglijk gouden balletje met vleugels die vliegensvlug door het veld schiet en, eenmaal gevangen, 150 punten oplevert.

Met het enorme succes van de Harry Potter franchise verplaatst Zwerkbal zich verrassend genoeg van het scherm naar een echt grasveld. Volgens The International Quidditch Association (IQA, opgericht in 2007) vindt de eerste real life Zwerkbal wedstrijd plaats op 9 oktober 2005, op initiatief van de Amerikaanse student Xander Manshel.

In grote lijnen lijkt off-screen Zwerkbal redelijk op het spel zoals we het kennen. Er zijn ook twee teams, die wel kunnen varieren van grootte: van zeven tot maximaal 21 spelers. Met het verhuizen naar de grond is Zwerkbal meer een full-contact sport geworden, die wat weg heeft van zowel rugby, handbal als lacrosse. De deelnemers hebben een bezemsteel tussen de benen en proberen de bal met de hand door de hoepels te gooien. De gewilde Snaai heeft de vorm aangenomen van een tennisbal in een sok, die bij een onpartijdige deelnemer die over (maar ook buiten) het veld rent aan de broek hangt.

Sinds die eerste wedstrijd groeit de sport snel: in 2007 vindt het eerste wereldkampioenschap plaats in Middlebury (VS), dat sindsdien elk jaar wordt georganiseerd en vorig jaar maar liefst 79 teams trok. Ook in Europa slaat Zwerkbal aan, en in 2012 wordt voor de eerste keer de European Quidditch Cup georganiseerd. In 2015 wordt het eerste Europees Kampioenschap voor landelijke teams verwacht in Sarteano (Italië), van 24 tot 27 juli. Inmiddels zijn er in totaal 15 landgebonden organisaties bekend die Zwerkbal in hun land overzien. Nederland, dat op dit moment vijf teams telt, heeft Muggle Quidditch Nederland. Wil je dus mee doen aan het aankomende EK, dan is dit de tijd om je daar als dreuzel te melden.