Ook Louis C.K. verbannen uit Hollywood


FX, The Orchard, HBO en Netflix: wat hebben ze gemeen? Allemaal zeggen ze de samenwerking op met de komiek Louis C.K. nadat er over hem ook nieuws over seksueel misbruik naar buiten kwam.

Vijf vrouwen durfden aan de New York Times hun verhaal te doen. Louis C.K. heeft volgens het vijftal – en de eerdere geruchten die de man al had ontkend – voor de neuzen van de vrouwen gevraagd of hij voor hun mocht masturberen, om het daarna ook te doen.

Enkele uren voordat het nieuws brak annuleerde The Ochard, de distributeur die Louis’ film I Love You, Daddy zou uitbrengen, de screening voor de pers. Zijn film ging al over een wat apart onderwerp, helemaal met het oog op de recente ontwikkelingen in Hollywood.

Wat anders is aan de situatie – behalve dat het dit keer om een komiek gaat – is hoe Louis er openbaar mee omging. Harvey Weinstein begon oorspronkelijk met het negeren van de klachten. Kevin Spacey probeerde zijn imago te redden door zijn coming-out op dezelfde dag te plannen, wat een averechts effect had.

Louis C.K. ging er oprecht mee om. Hij gaf al snel een reactie op het nieuws en gaf zijn fout gelijk toe. Niks ontkennen (wat hij daarvoor wel deed), maar toegeven. Hij stelde zichzelf kwetsbaar op en gaf aan dat er wat met hem mis was. Toch is er geen excuus te lezen in de brief. Weblog Quartz bracht een edit van zijn statement uit, waardoor het wél op een oprecht excuus leek.

Maar waarom kwam hij er niet eerder mee? Deed hij er iets eerder al wat aan? De klachten waren niets nieuws. Dit keer waren het er alleen vier die met hun naam naar buiten kwamen én zegt ieder bedrijf gelijk zijn samenwerking met de persoon daarna op. Hij móest wel wat anders proberen.

Eerst leek het zelfs te werken. FX zei een onderzoek in te stellen, echter besloten ook zij de samenwerking stop te zetten. Louis C.K.’s carrière lijkt hiermee voorlopig voorbij.

Vind ons: