De O van One of Us


In Hiding in Plain Sight zoeken we op Netflix films, series of documentaires die meer aandacht verdienen dan ze krijgen. En dat doen we op alfabetische volgorde. Deze week zijn we bij de O van One of Us.

Deze week een interessante documentaire op Netflix: One of Us van Rachel Grady en Heidi Ewing, die eerder verantwoordelijk waren voor Jesus Camp. One of Us vertelt over drie Chassidische Joden die hun gemeenschap hebben verlaten, ieder met hun eigen reden. Zo is er de tiener Ari, een jongen die ontzettend nieuwsgierig is, maar ook flink wat bagage met zich meedraagt. Hij heeft absoluut geen makkelijke jeugd en maakt iets verschrikkelijks mee, wat vervolgens door de gemeenschap geheim gehouden wordt. Dan is er ook nog Luzer, die zich op een dag realiseerde dat hij dit leven niet meer wilde leven, zijn vrouw en kinderen achterliet en naar L.A. vertrok in de hoop door te breken als acteur.

Maar misschien wel de meest indrukwekkende verhaal is dat van Etty. Etty probeert te scheiden van haar gewelddadige echtgenoot, maar de kans bestaat dat ze daardoor haar kinderen nooit meer zal zien. Het is moeilijke materie waar voorzichtig mee moet worden omgegaan. Grady en Ewing proberen dit tot op zekere hoogte ook te doen, al hebben alle mensen in de documentaire iets meegemaakt waardoor vertrek uit de gemeenschap niet meer dan logisch is.

Het is dan ook jammer dat vooral hun kant van het verhaal aan bod komt, mede door het feit dat de Chassidische Joden niet doen aan moderne communicatietechnologie en ook niet bepaald open staan voor interviews. Maar een evenwichtig verhaal is niet het doel van deze documentaire. One of Us is een intiem portret dat wil laten zien wat de verstrekkende gevolgen als drie mensen besluiten hun eigen pad te volgen.
Vind ons: