Notes from the Underground: voorbij Multiplex en Arthouse

 

Als Amsterdamse filmliefhebber heb je bijzonder weinig te klagen: maar liefst 15 Arthouse bioscopen vertonen de mooiste pareltjes uit de wereldcinema, terwijl Pathé in 4 multiplex-theaters de betere (en slechtere) blockbusters vertoond. Wat nog niet genoeg mensen echter beseffen, is dat er een vruchtbaar netwerk bestaat van alternatieve filmzaaltjes, verborgen clubjes en (letterlijke) ondergrondse screenings. Voor de lezers van Cine.nl neem ik graag de rol van Orfeus op me en gids ik jullie bij deze door de geheimzinnige filmonderwereld van Amsterdam.

De Cinemanita in de Nieuwe Anita

anita

Een verhaal over de filmische underground van Amsterdam begint en eindigt bij de Amerikaanse filmconnaisseur en programmeur Jeffrey Babcock. Deze bevlogen cinefiel is al bijna een decennium een begrip wanneer het gaat om filmcultuur en hij vertoont nog steeds minstens drie tot vijf films per week. Zijn selectie is altijd de moeite waard: veelal obscure films die nergens anders vertoond zullen worden en die desalniettemin altijd verbazen, ontroeren, intrigeren en fascineren. Ik leerde Jeffrey kennen tijdens zijn eerste filmvertoning in de Nieuwe Anita, waar hij elke maandagavond een verbazingwekkende feature vertoond, voorafgegaan door een korte film. Olga en Jeroen, de olijke uitbaters van de Nieuwe Anita voorzien je graag van een al dan niet alcoholische versnapering, popcorn en nootjes. Voor en na de film is het gezellig toeven in het Berlijns aandoende huiskamercafé.

Wanneer? Elke maandagavond om 20:30

Waar? Frederik Hendrikstraat 111

Schade? Kaartjes zijn 3 €, verkrijgbaar vanaf 19:30. Wees op tijd, het verkoopt regelmatig uit.

http://www.denieuweanita.nl/

 

De Spinema in de Torensluisbrug

Spinema

Vorig jaar begon een groep kritische studenten met protestacties tegen het (vastgoed)beleid van de Universiteit van Amsterdam door het leegstaande Spinhuis te kraken en in gebruik te nemen als Common Room voor studenten. Na omzwervingen die het Bungehuis en het Maagdenhuis aandeden, heeft de groep zich nu gevestigd in een kelderruimte van één van de oudste bruggen van de stad, die in het verleden dienst heeft gedaan als gevangenis en al weer enkele jaren leeg stond. Ook hier vertoont Jeffrey bijna elke week een film. Het feit dat je in een kerker uit de 17e eeuw een film kijkt, maakt elke screening een memorabele belevenis. Aan de bar in de voorkamer kan je voor een prikkie een drankje of tosti bestellen. Er worden ook regelmatig VoKu’s gehouden voor de film: bij de zogenaamde Volks-Keuken eet je voor een habbekrats een vegetarische hap.

Wanneer? Meestal op woensdagavond om 21:00

Waar? Singel 165a

Schade? De filmvertoningen zijn gratis toegankelijk, donaties worden op prijs gesteld. First come, first serve!

http://spinhuis.org/ en https://www.facebook.com/hetspinhuis/

 

Psiego Bunker Cinema in de Vondelbunker

DSC_0777

Onder de brug in het Vondelpark ligt de Vondelbunker, een vrije culturele ruimte gevestigd in een voormalige atoomschuilkelder uit de Koude Oorlog die de afgelopen vijf jaar onderdak heeft geboden aan een uiteenlopend aantal activiteiten, zoals concerten, try-outs van toneelstukken, bandjesavonden, activistische salons en sinds een jaar een vaste maandelijkse filmvertoning op 16 mm. De guerrilla-filmmaker en 16 mm-filmverzamelaar Mr. Psycho programmeert er standaard een short en een feature, ingeleid met trivia over de films en wat achtergrondinformatie over de technische details van het vertonen van films op 16 mm. Terwijl vrijwel alle filmvertoningen zijn gedigitaliseerd, grijpen wij net als grootmeesters zoals Quentin Tarantino weer terug naar celluloid en de ratelende projector samen met de krassen en imperfecties in de film zorgen voor een ouderwets knusse vertoning, versterkt door bijpassende snacks bij elke film. Eerlijkheid gebied mij te verklappen dat ik zelf host ben van deze filmvertoningen, maar een beetje zelfpromotie op zijn tijd mag best, toch?

Wanneer? Maandelijks, de volgende vertoning van een sci-fi thriller in Cinema-Scope is op 20 mei.

Waar? Vondelpark 8

Schade? Alle activiteiten in de Vondelbunker zijn gratis toegankelijk, donaties voor de screenings worden op prijs gesteld.

https://vondelbunker.nl/

Over een tijdje, als het aanslaat, onthul ik meer verborgen parels. Mocht je een tip hebben over een geheim filmclubje dat er om smeekt ontdekt te worden of een obscure locatie waar ik nog nooit van kan hebben gehoord, laat het aan ons weten in een reactie!

Vind ons: