Noma: My Perfect Storm

 

René Redzepi is zonder twijfel 1 van de meest spraakmakende chef-koks ter wereld. Vrijwel eigenhandig zet hij de Noordse cuisine op de kaart. Hij gebruikt enkel ingrediënten die voorkomen in Scandinavische landen en Groenland, IJsland en de Faeröer Eilanden.  Zijn restaurant Noma wordt in 2010, 2011, 2012 en 2014 uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Genoeg aanknopingspunten dus voor een interessante culidocu. En gezien het succes van films als El Bulli: Cooking in Progress (2010) en Sergio Herman, Fucking Perfect (2015) wellicht ook nog eens lucratief. Pierre Deschamps, zelf getraind als kok, keek uiteindelijk 4 jaar mee over de schouder van Redzepi. Het eindresultaat is Noma: My Perfect Storm (2016).

In grote lijnen wordt de ontstaansgeschiedenis van Redzepi’s werkwijze neergezet. Een idee wordt ingefluisterd, het begint een eigen leven te leiden en door een toevallige ontmoeting hier en een eureka moment daar ontstaat een volwassen eet-filosofie. Het hangt af van toeval. Tijd en plaats vallen samen en het resultaat is een perfecte storm; een storm waarin de zee en hemel in elkaar opgaan. Achteraf krijg je de indruk dat het wel erg gemakkelijk gaat. Dus stipt Deschamps de tegenslagen in Redzepi’s persoonlijke en zakelijke leven aan. Vanwege de afkomst van zijn vader (ethnische Albanees met Macedonisch paspoort) wordt Redzepi gediscrimineerd bij het zoeken van een woning en op straat. In rampjaar 2013 lopen liefst 63 klanten na een bezoek aan het restaurant het Noro-virus op en komen Noma en Redzepi onder een vergrootglas te liggen. In hetzelfde jaar verliest Noma haar eerste positie op de ranglijst van beste restaurants. Door hard werken weet Redzepi de situatie weer om te buigen, met als bekroning de titel van beste restaurant in 2014.

noma_-_my_perfect_storm_36000443_st_4_s-high

Beelden van René in de keuken en bij zijn gezin worden afgewisseld met korte interviews van personen die een grote rol in zijn leven spelen. Daarnaast is er veel ruimte voor het tonen van de gerechten die bij Noma worden geserveerd. Het is prachtig in beeld gebracht, met veel aandacht voor de details van de gerechten onder begeleiding van klassieke pianotoetsen. Maar dit maakt het ook wat saai. Na het vijfde shot van jus die bij een torentje van groentes wordt geschonken of een take van het uitserveren van een gerecht over de schouder van de chef, geloof je het wel. Deschamps kiest bewust een observerende positie. Dat maakt Noma: My Perfect Storm heel waarheidsgetrouw, maar tegelijkertijd mis je scherpte. Je wenst af en toe dat Deschamps zijn onderwerp wat kritischer benadert. Het resultaat is een film over revolutionair koken in een behoudende documentaire-stijl. En die ironie wringt.

Noma draait vanaf 26-05-2016 in Nederland in de bioscoop.

Vind ons: