Nightcrawler

De film is er al een tijdje, maar hij was bij mij even ‘op de plank’ blijven liggen. Maar gelukkig draait het bij Cine niet om schrijven over films die op dit moment alle records breken, maar simpelweg om goede films – waar en wanneer die dan ook gemaakt zijn. En daarmee krijgt Nightcrawler dus alsnog de aandacht die het verdient.

Als Jake Gyllenhaal ergens opduikt dan heb je mijn aandacht. Donnie Darko was denk ik de eerste film die ik zag waarvan ik niet meteen snapte waar het nou écht over ging, er waren meerdere manieren om bepaalde zaken (vooral het einde) uit te leggen. En de hoofdpersoon werd zo strak neergezet, dat Gyllenhaal voor altijd een speciaal plekje ‘in mijn boek’ (no Stuntman Mike) heeft gekregen – net als Donnie Darko overigens.

nightcrawler3

Hij speelt dus ook de hoofdrol in Nightcrawler. En dat personage is zoals ik hem graag zie, een duistere rol, een vreemde rol. Gyllenhaal is zo op zijn best en in de rol van Louis Bloom bewijst hij dat maar weer eens. Lou is een kruimeldief die toevallig oog in oog komt te staan met een man die ongelukken (en ander bloederig nieuws) filmt, en de beelden verkoopt aan tv-stations. Die ontmoeten inspireert hem zo dat hij zelf ook dat werk gaat doen; eerst met een bij elkaar gejatte handyman, later met meer professionelere spullen.

Lou
Lou is niet alleen duister, hij is niet helemaal goed. En dat maakt de film ook zo sterk. We zien Lou steeds een stapje verder gaan, veel te ver gaan… Zonder iets te spoilen kun je wel stellen dat de schrijvers hem zover laten gaan in zijn werk dat de sympathie wel weg is, en dat is een gedurfd besluit. Mooi is ook hoe de film ingaat (zonder dat letterlijk te zeggen) op de ijskoude manier waarop de media het publiek manipuleert, en alleen maar op zoek is naar kijkcijfers – dat is in Amerika zo, maar ook zeker hier.

LA
Een eervolle vermelding ook voor de manier waarop Los Angeles in beeld wordt gebracht. Die stad doet het altijd wel goed in films, zeker in het donker, maar in Nightcrawler wordt er weer een unieke twist aan gegeven. De stad lijkt klein en vol, terwijl het in werkelijkheid zo groot is. Dat draagt ook bij aan de spanning door de hele film heen, Lou kan ieder moment weer ergens op stuiten. Het gevoel dat LA vaker opwekt, een duistere stad met veel beweging en ophef, wordt hier des te meer neergezet. Erg mooi!

Nightcrawler is in mijn ogen erg goed gelukt. Fan van Gyllenhaal of gewoon van een donkere thriller/drama? Zet hem dan snel op je watchlist.

Image credits: Bold Films

Vind ons: