Nieuwe opzet Roffa Mon Amour in 2018


Vorig jaar sprak ik de organisatoren van Roffa Mon Amour, Charlotte van Zanten en Lisa Smith, voor een uitgebreid interview over hun filmfestival in Rotterdam. Ik merkte duidelijk hoe sterk de liefde voor film bij hen is, en ik heb bewondering voor de manier waarop ze dat omgezet hebben in iets waar ze het jaar rond mee bezig kunnen zijn. Het concept is bovendien heel aantrekkelijk. Met Roffa Mon Amour hebben ze midden in de betonnen stad een filmische oase gecreëerd.

Toch was de behoefte aan verandering ook duidelijk merkbaar in het gesprek. Te vaak was een film letterlijk in het water gevallen. Wat is vervelender dan een mooie film uitgezocht, de maker overgevlogen en een publiek gevonden om dan de hele avond te moeten annuleren? Vandaar dat de verhuizing naar de plastic bubbels van het Drijvend Paviljoen en LantarenVenster in en aan de Rijnhaven heel begrijpelijk is.

Het festival duurt even lang, maar kent dit jaar veel meer klassiekers, zoals Daisies, The Virgin Suicides en natuurlijk Hiroshima Mon Amour. Bovendien is er een Summer Film School met films van Alain Resnais en Brian de Palma en er is weer een kinderfestival met klassiekers voor de jeugd als Het Zakmes. De selectie van recente films die Charlotte en Lisa hebben uitgezocht blijft gelukkig even eclectisch en spannend als de afgelopen jaren.

Op 18 juli opent het festival met Tiempo Compartido van Sebastián Hoffman, een satire die eerder op het IFFR te zien was. Persoonlijk kan ik het speelse en tegendraadse Les Garçons Sauvages aanraden. Ik zag die en schreef er al over op het IFFR, en het was een van mijn favoriete films van het festival. Bertrand Mandico speelt heerlijk met de conventies van film en nog uitdagender met de conventies van gender.

Er valt dus weer genoeg te zien bij Roffa Mon Amour in 2018 en we gaan ervaren hoe de verhuizing bevalt. Hopelijk verhuist de unieke sfeer van het festival mee naar de nieuwe locatie.

Vind ons: