NFF2015 dag 8: The Paradise Suite

 

Als je The Paradise Suite al hebt gezien dan weet je waarschijnlijk al dat het de beste film is die op het Filmfestival draait. Dat is wellicht een kwestie van smaak, maar de techniek, het scenario, de acteurs – alles bevindt zich op een hoger niveau dan dat we tot nu toe hebben gezien. Geen wonder dat The Paradise Suite dit jaar naar de Oscar’s gaat als de Nederlandse inzending.

De regie van de film is in handen van Joost van Ginkel, die in 2011 debuteerde met 170 Hz. De film is mogelijk gemaakt door een mooie samenwerking tussen de Filmfondsen van Nederland, Zweden en Bulgarije. Dat internationale karakter is ook goed terug te zien in The Paradise Suite.

The Paradise Suite brengt 4 verschillende karakters samen in Amsterdam. Allemaal belanden ze daar vanwege andere redenen, en hebben ze een totaal andere achtergrond. Maar wat ze gemeen hebben is dat ze ergens door zijn weggejaagd. De één vanwege een oorlog, de ander door ambitie. Zo brengt zijn allesverslindende drang om te presteren de Zweedse dirigent Gustav naar Amsterdam, terwijl hij zijn zoontje verwaarloost. Hij ziet hem in zijn broek plassen maar heeft geen idee hoe er mee om te gaan. De mooie Jenya verlaat Bulgarije gedwongen omdat ze tijdens het streven naar een modellencarrière op de Wallen eindigt.

The Paradise Suite recensie

Het verhaal wordt door van Ginkel naadloos in elkaar geweven, waarbij de karakters elkaars leven aanraken of zelfs voorgoed veranderen. Allemaal zijn ze op zoek naar zo’n ‘Paradise Suite’: een plek die ze het paradijs kunnen noemen, die voldoet aan al hun standaarden en ambitie. Maar lang niet allemaal zullen ze daar aankomen, zeker niet zonder mensen te kwetsen of zichzelf te verliezen.

Wat me vooral opviel tijdens de film was de verrassing in het plot. Er is heel goed nagedacht over bepaalde punten in het verhaal die weleens voorspelbaar zouden kunnen zijn – telkens als je denkt dat je een ontwikkeling al van verre hebt zien aankomen, loopt het toch even anders. Dat is iets dat niet veel Nederlandse films in zich hebben en daar mag The Paradise Suite trots op zijn.

Onzinnig om te vermelden dat je The Paradise Suite snel moet gaan zien, maar ik doe het toch nog maar even. Ga dat zien.

Vind ons: