Het was de beurt aan Eisenstein in Guanajuato om een nieuwe beurt te maken in de Utrechtse bioscopen en dat ging gepaard met wisselende reacties. Waar de ene kijker grootsheid van de film wil benadrukken zegt de ander dat er veel te hard wordt geprobeerd om een grootse film te maken. Ik zweef er ergens tussenin.

Eisenstein in Guanajuato is een film over het leven van de Russische regisseur Sergej Eisenstein die door Stalin op pad wordt gestuurd om de opkomst van de film te onderzoeken en Rusland daarbij op de kaart te zetten. Met een omweg via Hollywood komt hij in Mexico terecht, waar hij zijn eerste film maakt.

Maar Eisenstein in Guanajuato gaat niet zozeer over geschiedenis. De film draait om het maken van kunst en hoe vooral seks daar invloed op heeft: Eisenstein was homoseksueel en beleefd zijn ontmaagding en vele hete avonden met zijn Mexicaanse gids. Zijn bed speelt dan ook een voorname rol in de film en symboliseert daarmee zijn tijd in Mexico, en de invloed die dat bed heeft gehad op de rest van zijn leven.

Eisenstein in Guanajuato review

De scenes in de film zijn druk, met veel dialoog en symboliek. Dat maakt Eisenstein in Guanajuato aan de ene kant inderdaad groots – het in elkaar puzzelen van scenes, emoties en invloeden blijkt een klus. Maar het maakt de film ook chaotisch en soms teveel van het goede. Eisenstein in Guanajuato laat mij en de rest van het Filmfestival met een dubbel gevoel achter, maar het feit dat hij je met zoveel indrukken en vragen achterlaat maakt het misschien wel tot die grootse film zoals die eerder genoemde groep hem heeft bestempeld.

Image credit: hollywoodreporter.com