NFF2015 dag 3: The Legend of Longwood

 

The Legend of Longwood voelt als een vreemde eend in de filmfestival bijt. De film speelt zich af in Ierland (en voor een klein deel in New York) en kent uitsluitend Engelstalig gesproken tekst. Het Nederlandse tintje komt in de vorm van Thekla Reuten (die bar weinig te doen heeft in deze film) en het scenario. Dat is geschreven door Nadadja Kemper en heeft vanwege die twee Nederlandse toevoegingen een plek op dit festival. (En geld gekregen van het Nederlands Film Fonds.)

The Legend of Longwood is een sprookje. Een kinderverhaal. Niet voor de allerkleinsten, maar kinderen tussen de 6 en 12 zullen dit absoluut waarderen. Voor volwassenen laat het plot zich te makkelijk raden en zijn de sprookjes- en fantasy elementen te weinig aanwezig.

Het Ierse dorpje Longwood kent een lange geschiedenis aan folklore waarin een Zwarte Ruiter eens in de zoveel tijd terugkomt om het stadje te teisteren. Een brand, een vermist meisje, mystiek rondom een groep van 7 paarden… Moeder Lisa (Reuten) en dochter Mickey erven een molen en vanwege de hoge huurprijs van New York besluiten ze te emigreren. Aldaar begint de ellende: de antagonist is er in de vorm van een Disneyesque boze stiefmoeder, die het kasteel waar de geest van de Zwarte Ruiter waart wil ombouwen tot een villa met daaromheen leisure bezigheden. Daarvoor moeten de paarden afgemaakt worden, en op een gegeven moment Mickey ook.

Natuurlijk gebeurt er een heleboel waardoor dit uiteindelijk niet doorgaat, vindt Mickey een kameraad in de jonge Sean en wordt ze uiteraard niet geloofd door de volwassenen in het verhaal. De personages zijn vrij vlak allemaal en de motivatie ontbreekt. Echter heeft de film genoeg Keltische muziek en shots van ruraal Ierland om je toch onder te dompelen in het verhaal – dat verder vrij standaard is en geen schokkende plottwists bevat.

Voor de pre-pubers is dit een fijne wegkijk film, waar niemand een trauma aan zal overhouden en waarbij het op het eind allemaal helemaal goedkomt. Voor de ouderen is het ruim anderhalf uur vermaak — in de vorm van rustige kinderen.

 

Vind ons: