#NFF2015 dag 2: De Masters

 

Nadat we gisteren bij Boy 7 zijn geweest en verrast werden door de originaliteit van de film en het talent van de hoofdrolspeler, was vandaag De Masters aan de beurt. Een film uit 2015 van Ruud Schuurman (o.a. Onderweg Naar Morgen, Westenwind en Verliefd op Ibiza) met Mimoun Oaïssa, Ruben van der Meer en Willie Wartaal in de hoofdrollen.

Het materiaal ligt niet ver verwijderd van het leven van Willie Wartaal: vier vrienden die allemaal de 30 gepasseerd zijn proberen in de herfst van hun vermeende jeugdigheid nog één keer om het te maken als rapartiesten. De nuance tussen Wartaal en het personage dat hij speelt in deze film is dat zijn rapgroep (De Jeugd van Tegenwoordig) wél onverminderd succesvol is.

Toen ik de aankondiging las dat deze film zou draaien op het Filmfestival moest ik diep graven. Ik had de titel voorbij zien komen destijds (de film kende zijn première in mei 2015) maar verder is De Masters (bij mij) flink onder de radar gebleven. En nu snap ik waarom. By any measurement is dit een hele, hele slechte film. Het ‘acteerwerk’ is ondermaats, het verhaal is niet leuk, de personages kennen tot flinke ergernis toe geen enkele ontwikkeling en vrij vaak zijn de keuzes van de regisseur niet te volgen. De muziek die de groep maakt is borderline slecht, het camerawerk is van het niveau matige soapserie (wellicht heeft Schuurman dat geleerd tijdens zijn regie klusjes voor Onderweg Naar Morgen) en het narratief… er is geen narratief.

Als je De Masters destijds hebt gezien weet je waar ik het over heb. Als je de film nog niet heb gezien maar benieuwd bent waar een deel van het geld dat het Nederlands Film Fonds beschikbaar stelt naartoe is gegaan: sla je slag. De film is nog enkele keren te zien op het festival.

Vind ons: