Netflix top 5 Dieren

De maand april staat in het teken van het dier. Daarom ben ik het Netflix archief weer ingedoken om 5 films uit te kiezen die je gezien moet hebben. Een beschermende moederbeer, pratende boerderij dieren, een opgesloten orka, een op hol geslagen reuze aap en een lastige maar toch ook schattige labrador. Ze komen allemaal aan bod. Bekijk hieronder wat de lijst voor deze maand geworden is.

 

Free Willy (1993)
Regie: Simon Wincher
Cast: Jason James Richter, Lori Petty, Michael Madsen
Oordeel van Cine:★★★

Voordat The Cove en Blackfish (die tevens ook te zien is op Netflix) er waren, was er Free Willy.

Jesse is een 12-jarige weesjongen die in de steek gelaten is door z’n ouders en pendelt tussen de straat en pleeggezinnen. Als hij op een dag gepakt wordt voor graffiti spuiten in een waterpark moet hij voor straf zijn gemaakte schade zelf schoonmaken. Tijdens deze klus komt hij in aanraking met de opgesloten orka Willy. De intimiderende verschijning van Willy trekt al snel de aandacht van Jesse en naarmate hij meer met het dier optrekt ziet hij dat hij helemaal niet zo veel verschilt met Willy. Als hij er op een nacht achter komt dat de eigenaar van het park (die Willy alleen maar ziet als een voorwerp waar hij geld aan kan verdienen) van plan is om Willy te vermoorden en zo het verzekeringsgeld te claimen doet Jesse er alles aan om Willy te redden.

Sommige scènes en dialogen komen iets geforceerd over (Willy die plotseling het begrip ja/nee begrijpt door met zijn kop te schudden en knikken) maar de achterliggende boodschap die de film brengt maakt deze film zeker de moeite waard.

https://www.youtube.com/watch?v=N03Cy76Gxqs

 

King Kong (2005)
Regie
: Peter Jackson
Cast: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody
Oordeel van Cine:★★★★

Het is 1933 en de Grote Depressie is in volle gang. Het grootste gedeelte van de Amerikaanse bevolking voelt de gevolgen van de crisis in hun portemonnee. Zo ook filmmaker Carl Denham (Jack Black). Denham vaart met zijn crew (o.a. actrice Ann Darrow, gespeeld door Naomi Watts en scenario schrijver Jack Driscoll, gespeeld door Adrien Brody) richting het mysterieuze Skull Island. Daar aangeland komen ze al snel in botsing met de inheemse bevolking die van plan zijn om Ann Darrow te offeren aan de reuze-gorilla Kong. Wonder boven wonder lukt het Carl om Kong te verdoven en mee te krijgen naar New York, hiermee niet wetende dat de problemen nu pas echt beginnen.

De remake van King Kong door Peter Jackson is lang niet de eerste (het origineel is uit 1933) maar wordt wel door velen gezien als de beste. Omdat de film grotendeels is opgenomen in Nieuw-Zeeland kan je niet alleen genieten van het prima acteerwerk maar ook van de adembenemende natuurbeelden.

 

Babe (1995)
Regie
: Chris Noonan
Cast: James Cromwell, Magda Szubanski, Christine Cavanaugh
Oordeel van Cine: ★★★★

Babe vertelt het verhaal van het gelijknamige wees-biggetje die terecht komt op de boerderij van Arthur Hoggett. Aangekomen op de boederij raakt Babe bevriend met de andere aanwezige boerderij dieren waaronder de Border Collies, Fly en Rex en de eend Ferdinand. Bij toeval komt boer Arthur erachter dat Babe een talent heeft om schapen te herden. Dit tot woede van Rex die normaal gesproken verantwoordelijk is voor deze taak. Als Fly en Rex met elkaar in gevecht raken wordt Rex vastgeketend aan het huis en wordt Babe zijn nieuwe plaatsvervanger. Met deze nieuwe taak komen ook nieuwe verantwoordelijkheden en het is nog maar de vraag of Babe deze aan kan.

Babe kreeg bij de release voornamelijk goede kritieken en werd dan ook genomineerd voor 7 Academy Awards (waar er eentje van gewonnen werd, namelijk die voor Best Visual Effects). Dit en het inspirerende verhaal maakt Babe een aanrader voor jong en oud.

 

Bears (2014)
Regie
: Alastair Fothergill & Keith Scholey
Verteller: John C. Reilly
Oordeel van Cine: ★★★★

Bears is een natuur documentaire (geproduceerd door Disney Nature) met in de hoofdrol de berin Sky en haar jongen Scout en Amber. We volgen deze drie beren op hun reis naar voedsel om de strenge winter door te komen. Tijdens deze reis komen Sky en haar jongen voor veel ontberingen te staan. Sky moet niet alleen zorgen dat ze zelf overleeft maar ze moet ook haar jongen beschermen tegen de vele gevaren die het leefgebied in Alaska te bieden heeft. Zo is er het Alpha mannetje Magnus en de verstoten Chinook die onderling een strijd uit vechten maar ook een bedreiging vormen voor Scout en Amber. En we zien de grijze wolf Tikaani die steeds opnieuw probeert om Amber en Scout weg te lokken van Sky zodat hij zijn slag kan slaan. Lukt het Sky om haar jongen en zichzelf te beschermen tegen de compromisloze hardheid van de natuur?

De spannende avonturen van de beren en de met humor gevulde verhalen van verteller John C. Reilly afgezet tegen de adembenemende achtergrond van de Alaskaanse natuur zorgen dat je in het verhaal gezogen wordt en Bears vermakelijk blijft tot het einde.

 

Marley & Me (2008)
Regie
: David Frankel
Cast: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin
Oordeel van Cine: ★★★

Marley (vernoemd naar Bob Marley) is een ondeugende labrador die door de pasgetrouwde John en Jenny Grogan in huis gehaald wordt. Als het pasgetrouwde stel verhuisd naar het zonnige Florida en een gezin willen stichten, krijgen ze de goede raad van een vriend om eerst een hond te nemen en te kijken of ze wel geschikt zijn voor het ouderschap. Vanaf dat moment volgen we Marley tijdens alle ups en downs (soms veroorzaakt door Marley zelf) van de familie Grogan.

De chemie tussen Jennifer Aniston (Jenny) en Owen Wilson (John) doet de film veel goed. Er wordt hevig ingespeeld op de emoties waardoor het af en toe net lijkt alsof je in een emotionele achtbaan zit. Al met al steekt de film goed in elkaar en is uitermate geschikt als familiefilm op de zondagmiddag.