Netflix Oscarwinnaars Top 5

 

Afgelopen nacht zijn de Academy Awards voor de 88ste keer uitgereikt dus is het tijd voor een Netflix lijstje met Oscarwinnaars. Netflix heeft zowaar al een categorie voor Oscarwinnaars dus wij hebben onze favorieten er tussen uit gekozen.

The Godfather (1972)
Regie: Francis Ford Coppola
Cast: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton
Rating: ★★★★★

Het eerste deel binnen dit maffia epos -geregisseerd door Francis Ford Coppola en gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Mario Puzo- mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Het verhaal gaat over maffiabaas Vito Corleone (Marlon Brando) en zijn maffiafamilie de Corleones uit New York. Als Vito op een dag gevraagd wordt om een drugsbaron te beschermen tegen zijn rivalen weigert Vito zijn hulp te verlenen. Vito, een maffiabaas van de oude stempel, wilt zich namelijk niet inlaten met drugs. Deze beslissing zal een groot effect hebben op het leven van de maffiabaas en dit zorgt er voor dat er een oorlog uitbreekt tussen de Corleones en hun rivalen.

The Godfather was genomineerd voor maar liefst elf Oscars waarvan hij er drie won (Beste film, Beste Acteur en Beste Aangepaste Scenario). Met een speelduur van 175 minuten is het een behoorlijk zit. Maar die tijd is meer dan waard.
Inception (2010)
Regie: Christopher Nolan
Cast: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Cillian Murphy, Ken Watanabe
Rating: ★★★★

Een heist-film zoals je die nog nooit gezien hebt. Geen bankovervallen of kunstrovers maar dieven die gespecialiseerd zijn in het binnendringen van de dromen van de slachtoffers om zo achter bedrijfsgeheimen te komen.

Dominick Cobb (Leonardo DiCaprio) en Arthur (Joseph Gordon-Levitt) zijn twee professionele dieven die er hun werk van gemaakt hebben om dromen binnen te dringen en zo achter geheime informatie te komen. Cobb krijgt een opdracht aangeboden van de Japanse zakenman Saito (Ken Watanabe) om de dromen binnen te dringen van zijn zakelijke rivaal en zo een idee te plaatsen wat het voor Saito gemakkelijker maakt het bedrijf wat hij zo graag wilt over te nemen. Deze manier van ideeën plaatsen is nagenoeg onmogelijk maar als Saito Cobb een voorstel doet dat hij niet kan weigeren neemt hij toch de opdracht aan.

Inception wist maar liefst vier Oscars binnen te slepen, namelijk die voor Beste Cinematografie, Beste Visual Effects, Beste Geluid (Sound Mixing) en Beste Geluidseffecten (Sound Editing).
Pulp Fiction (1994)
Regie: Quentin Tarantino
Cast: Bruce Willis, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel
Rating: ★★★★★

Deze tweede film van Tarantino is een echte klassieker. De film bestaat uit verschillende verhaallijnen met excentrieke personages en een mysterieus koffertje die uiteindelijk allemaal met elkaar te maken zullen hebben. Deze non-lineaire manier van film maken liet Quentin Tarantino al eerder zien in zijn debuut Reservoir Dogs en hij laat met Pulp Fiction weer zien dat de formule blijkt te werken. Want met Pulp Fiction levert Tarantino een van de beste misdaad films uit de jaren negentig. Pulp Fiction zit vol met humor, gevatte dialogen en hier en daar wat extreem geweld. De perfecte blend tussen deze ingrediënten zorgt er voor dat Pulp Fiction maar liefst zeven Oscar nominaties heeft gekregen.

Van de zeven Oscar nominaties wisten Quentin Tarantino en Roger Avary er eentje binnen te slepen, namelijk die voor Best Original Screenplay. Buiten deze Oscar werd de film ook beloond met de prestigieuze Palme d’Or voor Best Director, uitgereikt op het Cannes Film Festival.
Up (2009)
Regie: Pete Doctor, Bob Peterson
Cast: Edward Asner, Jordan Nagai, Christopher Plummer
Rating: ★★★★

Deze originele film won weinig verrassend de Oscar voor beste animatie. Carl Fredricksen is een man op leeftijd. Hij woont in een schattig klein huis in een levendige buurt. Maar niet lang meer als het aan een ambitieuze projectontwikkelaar ligt. Carl wil koste wat kost zijn woning behouden en besluit het daarom te verplaatsen naar Venezuela. Met hulp van ballonnen. Sommige van de scènes zijn nu al verankerd in het collectieve geheugen. Bijvoorbeeld de enthousiaste hond Dug (‘Squirrel!’), maar eigenlijk vooral de levensweg van Carl die in de eerste 10 minuten wordt samengevat. Houd de zakdoekjes maar bij de hand.
Casablanca (1942)
Regie: Michael Curtiz
Cast: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid
Rating: ★★★★

Een ware klassieker die 3 belangrijke Oscars binnensleepte (Beste Film, Beste Regisseur, Beste Script). Rick Blaine (Humphrey Bogart) baat een bar uit in Casablanca, Marokko in oorlogstijd. De nazi’s zijn bezig met een opmars in Noord-Afrika. Bij toeval krijgt Rick reispapieren in handen die hem in staat stellen te ontkomen naar een veiliger oord. Dan kruist zijn pad dat van zijn ex-vriendin Ilsa Lund (Ingrid Bergman), die naar Casablanca is gevlucht met haar man Victor Laszlo (Paul Henreid). Rick en Ilsa zien kans eindelijk samen te zijn. Het lijkt er echter op alsof tijd hun grootste vijand is. De laatste scène op een mistig vliegveld is onvergetelijk.
Vind ons: