Godless S01E01


In de golden age of television wordt regelmatig teruggegrepen op een genre dat in het gouden tijdperk van Hollywood zijn hoogtijdagen beleefde: de Western. Hoewel er nog maar zelden een Westernfilm in de bioscoop te zien is zijn er met onder andere Hell on Wheels, Hatfields and McCoys en natuurlijk Deadwood op TV voldoende interessante verhalen verteld over mannen met de wapens los in de holster. Ook Netflix mengt zich in dit spervuur met Godless van de hand van Scott Frank, schrijver van het succesvolle Logan.

Godless heeft een aantal troeven uit te spelen: de jonge Britse acteur Jack O’Connell (This is England, Starred Up) neemt de hoofdrol op zich als Roy Goode. Hij is een outlaw die het rechte pad op is gegaan, wat hem op ramkoers brengt met de leider van zijn voormalige bende/vaderfiguur Frank Griffin. Deze wordt gespeeld door Jeff Daniels, die geflankeerd wordt door twee andere ervaren acteurs in de personen van Sam Waterston en Scoot McNairy. Die laatste speelt Bill McNue, de sheriff van La Belle. Dit stadje is de grootste troefkaart van de serie, want La Belle wordt voornamelijk bewoond door vrouwen.

Er moeten dus in de eerste aflevering behoorlijk wat pionnen worden neergezet, maar daar nemen de makers de tijd voor. Vijf van de zeven afleveringen duren ruim meer dan een uur. Al snel na het verschijnen van de serie ontstond discussie over het magere aandeel van de dialoog dat gesproken werd door vrouwen. Toegegeven: dat gegeven op zich zegt niet alles, maar in dit geval is het een goede reflectie van de aandacht die aan de vrouwelijke personages wordt geschonken.

Alleen Alice Fletcher (Michelle Dockery) en Mary Agnes McNue (Merritt Wever) lijken meer diepgang te krijgen. Alice is de eigenaar van de ranch buiten La Belle waar Roy Goode midden in de nacht gewond beland, om vervolgens door haar van zijn paard geschoten te worden. Mary Agnes is de butchy weduwe van de voormalige burgemeester van La Belle die zich opwerpt als nieuwe, maar niet onomstreden, leider van het stadje. Dat maakt het minstens vier tegen twee qua hoofdpersonages en dat voelt wat karig.

Toch denk ik niet dat dit een misser is van Scott Frank, die de serie regisseerde en schreef. Ik krijg het idee dat hij niet zo zeer de vrouwelijke personages is vergeten, maar dat hij ze als zijn belangrijkste troefkaart dicht tegen de borst houdt. We gaan zien welke kaarten hij eerst uitspeelt, en of het spel hem niet ontglipt is tegen de tijd dat de vrouwen van La Belle aan de beurt zijn.

Vind ons: