Netflix: 3 films terwijl je wacht op Straight Outta Compton

De maand augustus staat in het teken van film en muziek en er is de laatste weken veel te doen geweest over de film Straight Outta Compton. Helaas komt Compton pas in september in de Nederlandse bioscoop dus hebben we tot die tijd 3 films op Netflix uitgekozen om het wachten te verzachten.

Notorious (2009)

Christopher ‘Notorious B.I.G.’ Wallace (Jamal Woolard) is een jongen die opgroeit op de ruige straten van Brooklyn uit de jaren 80. Hij weet ‘against all odds’ het toch te maken als rapper en wereldster. Maar de weg naar faam en geld is geen makkelijk pad. We zien in deze film wat er allemaal op B.I.G. zijn weg komt en welke keuzes hij maakt om succesvol te worden. Ook zien we natuurlijk de welbekende vete tussen B.I.G. en Tupac (Anthony Mackie) die zich op het hoogtepunt uitstrekt tot een algehele East- en West coast beef waar de media gretig van smult. Deze vete zal uiteindelijk leiden tot een van de dieptepunten in de hiphop wereld tot op de dag van vandaag — namelijk de dood van beide rappers. Met bijrollen van andere bekende rappers zoals Lil’ Kim (Naturi Nauhgton), P.Diddy (Derek Luke) en Lil’ Cease (Marc John Jefferies) en de geweldige soundtrack met bekende en minder bekende tracks van B.I.G. maken deze film een aanrader voor elke hiphop fan. (Wesley)

notorious01

Get Rich Or Die Tryin’ (2005)

Get Rich Or Die Tryin’ is gebaseerd op het leven van Curtis ’50 Cent’ Jackson die tevens de hoofdrol op zich neemt. De film vertelt het verhaal van Marcus, een jongen die met zijn moeder (Serena Reeder) opgroeit in een achterbuurt van New York. Als zijn moeder wordt doodgeschoten tijdens een drugsdeal moet Marcus in huis bij zijn grootouders. Gedreven door de drang naar dure spullen en merkkleding gaat ook Marcus het foute pad op. Hij begint zelf met drugs dealen en al snel leidt deze gevaarlijke keuze tot de gevangenis. In de gevangenis ontmoet hij Bama (Terrence Howard) waarmee hij besluit om het drugswereldje achter zich te laten en zich te richten op het leven als rapper –en Bama als zijn manager. Maar eenmaal vrijgekomen komt Marcus er achter dat de stap van drugsdealer naar rapper niet zo makkelijk is als dat hij gehoopt had. Waar 50 Cent in zijn acteerdebuut soms wat stijfjes overkomt is het vooral Terrence Howard als de wantrouwige maar loyale Bama die de show steelt. (Wesley)

get rich or die tryin

Rhyme & Reason (1997)

Peter Spirers documentaire over de geschiedenis van hip-hop toont een aanzienlijke verbetering tegenover The Show — die half docu half concertregistratie was, maar faalde om een van de twee segmenten tof uit te beelden. Rhyme & Reason is een coherente, onderhoudende film, onder andere vanwege de (tot een minimum) gereduceerde muziek. Dat klinkt raar in een documentaire over hip-hop, maar maakt de film juist een stuk doeltreffender. De opkomst vanaf de parkjes in New York tot aan het gigantische commerciële monster dat hip-hop tegenwoordig (in 1997) is geworden. De rappers die aan het woord komen zijn ook stuk voor stuk witty, intelligent en innemend. De docu is op zijn best als het allemaal wat surrealistisch wordt: het gedeelte waar groupies, rappers en industrie types samenkomen in een door Disney gerund hotel voor een soort rap-conventie is zeer amusant –voor ons als kijker. De gasten in het hotel zijn er wat minder van gediend. Al met al is Rhyme & Reason verplicht kijkvoer voor iedere fan van hip-hop, of popcultuur in zijn algemeen. (Dandyano)

Vind ons: