Het Braziliaanse landschap –dat altijd in aanbouw lijkt– is het decor van Neon Bull. Een film die draait om een klein rondreizend gezelschap dat een groep stieren onder zijn hoede heeft. Met die stieren wordt gevochten – maar gelukkig niet op een manier die (heel erg) dieronvriendelijk is. Twee cowboys op paarden rijden zijdelings van de stier en proberen hem om te duwen. De halflege tribunes, die ieder moment in elkaar lijken te kunnen storten, worden ondertussen opgezweept door een monotone stem uit een verroeste speaker. We zijn in de vaquejada, de stierenrodeo.

Neon Bull is een verhaal over het najagen van dromen. En dat die, als de omstandigheden zijn zoals in dit gedeelte van Brazilië, nooit uit lijken te kunnen komen. De jonge Cacá heeft met een eigen paard nog een simpele meisjesdroom. Met een eigen confectiefabriek is die van Iremar al een stuk groter – en die van de mooie Galega zijn al helemaal fors; sinds haar gezin uit elkaar is gevallen is ze op zoek naar hoop, naar liefde, naar vastigheid. Naar rust ook vooral.

neon_bull_26006450_st_6_s-low

De andere kant van de film laat de macho-cultuur van Zuid-Amerika zien. Ondanks de tegenslagen en de armoede staan de mensen ergens voor. Neon Bull is ook niet bang om die kant te laten zien. Letterlijk. Met een aantal scènes die zonder blikken of blozen in beeld worden gebracht – waar de meeste Hollywood-regisseurs zeker weten voor een andere vertolking hadden gekozen.

[AdSense-A]

Het maakt van de film een bijzondere ervaring, die dicht op je huid zit, maar nooit op een vervelende manier. Zo’n film die even een paar dagen nodig heeft om helemaal te landen, en dan steeds beter blijkt te zijn. De wisselwerking tussen het vertellen van het verhaal en de abstracte beelden die soms zelfs neigen naar kunst, werkt goed. Neon Bull moet je eigenlijk buiten zien, op een zinderend hete zomerdag.

De film is geregisseerd en geschreven door Gabriel Mascaro. Geproduceerd door Desvia (Brazilië), in coproductie met Viking Film (Nederland) en Malbicho Cine (Uruguay). Een Hollands tintje dus. Vandaar dat hij hier ook al vroeg in premiere gaat, op 28 juli draait hij in Nederland in de bioscoop. Ga dat zien.